#PMPdinprima cu Ilie Drăgan – cum a fost la examenul PMP 17, Iunie 2017

#PMPdinprima cu Ilie Drăgan – cum a fost la examenul PMP 17, Iunie 2017
Ce ti-a placut la curs?
„Mi-a placut cursul si atmosfera si ca ai avut un speech profi si cand am avut intrebari ai reusit sa le clarifici. Si n-a fost un training doar teoretic pe care-l faci doar de dragul de a-l face. Mi s-a parut facut clar, concis, concentrat si au fost bune si exercitiile grila de la final. Deci mi s-a parut un training serios. 
Mi-a clarificat unele neintelegeri pe care le-am avut dupa ce am citit de 3 ori cartea 🙂 In plus exercitiile grila de la curs m-au ajutat si mi s-au parut foarte ok de facut. Si deasemenea exercitiile pentru network diagram. Eu retinusem doar un tip din din carte. La curs am exersat si pe celalalte.”
Cum a fost la examen?
„Examenul nu mi s-a parut greu. Dar constructia intrebarilor care e facuta sa te duca in eroare si sa te faca sa analizezi foarte bine contextul e mai dificila si nu tine neaparat de cat de mult studiezi. 
Recomandarea mea pentru cei care incep sa invete este sa ca de la prima trecere prin carte sa isi faca un rezumat. Sa nu treaca de 3 ori prin ea. Ci sa treaca o singura data si sa treaca mai apoi de 10 ori prin rezumatul care poate sa contina 40pg. Nu m-am concentrat foarte mult pe formulele de CV, EV, ETC desi au fost vreo 3 la examen. Dar tocmai pentru ca au fost asa putine nici nu am insistat pe ele. Am retinut pentru calculele de beta distribution, am retinut intervalele care duc la concluzia ca un proiect e ahead of schedule sau under/over budget. Deasemenea din teste mi-am intarnit cunostintele despre Quality Assurance si Quality Control care pentru mine erau totuna venind din IT. Si am intalnit cateva intrebari care ar fi dus la recunoasterea lor.  Am intalnit la examen si destul de multe intrebari de teorie: pentru ce se foloseste tornado chart, sau pareto sau ce fel de informatie este cea pusa la gramada (pull).  Am stat cu castile antifonice puse la dispozitie pe parcursul testului.  Timpul mi-a fost usor la limita, ramanand cu 30 minute pentru review-ul intrebarilor marcate. Dupa un anumit numar de intrebari am inceput sa fiu mai sigur pe mine ca am trecut insa rezultatul mi-a aratat ca am unele arii cu loc de imbunatatire.
Si am avut emotii pentru ca n-am mai dat un examen de la master insa m-am calmat totusi gandidu-ma ca totusi pot sa-l mai dau o data in caz ca nu-l iau si nu-mi depinde viitorul de el tinand cont ca sunt deja angajat, nu mai sunt la bac 🙂
Si in concluzie recomand multe teste grile dupa ce se extrage informatia si simularea unui examen pe timp pentru a stii cat de mult timp este de fapt pentru cele 200 intrebari. „
Ce beneficii are acest curs pentru tine?
Cursul are beneficii pentru organizarea in gandire si identificarea unor livrabile chiar de cand le primesc. Este un curs foarte bun pentru structurarea informatiilor dobandite poate doar prin experienta si certificarea faptului ca pana acum desi nu am avut un training total de specialitate, am reactionat cum trebuie in anumite situatii.  Deci chiar mi se pare un program foarte bun de facut care nu e doar ceva pe care-l faci intr-o zi, doua si aia e. Desi, cand am primit cartea de 600 pagini am inceput sa am dubii. Ca n-o sa pot sa-l termin. Mai ales cand am vazut calculele pentru network diagram. :)) Insa, a fost ok. Am trecut peste si sper sa ma mai ajute si pe viitor. Poate sa si obtin un job mai rapid sau sa-mi dezvolt o afacere. „
Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa devina PMP?
„Cum am mai zis. Rezumat dupa prima citire si grile. Grile cu rezumatul in fata pentru a intelege ce gresesti (ex: quality control vs quality assurance sau tipurile de contracte Fixed priced incetive fee vs FP award fee). Si tinand cont de numarul necesar pentru a trece, chiar nu e imposibil. Depinde de experienta si de capabilitatea de a intelege.”
Cum te simti dupa aceasta experienta?
Oricum simt ca am facut ceva util pentru mine si pentru drumul meu de PM si ma tenteaza foarte mult si cursul de Agile cu doar 400 de pg 🙂 si cel de strategii de negociere. Chiar poate mai mult cel de negociere. Dupa aproape 10 ani de cand am terminat facultatea, simt ca am facut ceva constructiv pentru mine.
Insa momentan o sa ma relaxez la Mamaia si o sa prind rasaritul cateva weekenduri la rand.
Spor,
S”