#PMPdinprima cu Ilie Drăgan – cum a fost la examenul PMP 18, august 2017

#PMPdinprima cu Ilie Drăgan – cum a fost la examenul PMP 18, august 2017

Ce ți-a plăcut la noi la curs? Cum ai descrie experiența?
Ocazia de a participa la un curs de talie internațională, recunoscut ca fiind printre cele mai apreciate, dacă nu cel mai valoros, a fost poate un noroc, pot să spun, atît timp cât există o mulțime de oferte atât clasice (boot camp) cât și virtuale. Ceea ce a făcut definitiv diferența a fost implicarea personală a lui Ilie, răbdarea si atenția acordată, de a explica ceea ce inseamnă cu adevărat project management și ce anume trebuie să știi pentru a lua examenul din prima. Metoda Rita Mulcahy este pusă excelent în valoare prin profesionalismul trainerului bazat pe o experiență solidă a lucrurilor intâlnite în practică și a interpretărilor teoretice de ultimă oră ale cercului de profesioniști de elită ai domeniului de management al proiectelor.
Ca observatie: la curs am avut doi colegi care trăiesc și muncesc în Germania și Italia, și au  venit să facă aici cursul cu Ilie, precum și o colegă care a făcut cu o altă firmă cursul de Exam Prep, dar nu a fost mulțumită și a ales metoda RITA pentru a fi sigură de rezultat!
Cum te-a ajutat metoda noastră pentru a obține certificarea PMP?
Ok, PMBOK – cartea de capătâi – e referința, dar cine se apucă să o digere ca să poată raspunde la 200 intrebări cu cronometrul pus si fără nici o idee despre modul în care va fi chestionarul? Aici vine metoda Ritei de a explica lucrurile destul de incremenite în limbajul strict academic (obligatoriu, nu?). Exemple din viata reală, simple, mai uțor de reținut, trucuri de abordare a intrebărilor, zone de atenționare, recomandarea expresă de a nu invăța lucruri pe de rost (în afara câtorva mici excepții).
Fără metoda RITA nu se poate realiza aproape nimic, e foarte importantă. Am aflat persoane care au luat PMP-ul doar pe baza metodei Rita, deși eu personal recomand să se citeasca si referințele PMBOK!

Ce ți s-a părut greu la examen?
Examenul este făcut ca să nu poți trece dacă nu știi, numărul de întrebări și timpul alocat fac imposibil mersul la ghicit. Chiar dacă răspunzi din întâmplare bine la o intrebare, vin suficiente ulterior care să verifice materia . În primul rând trebuie ca setarea mentală să fie aceea care să-ți spună că meriți să fii PMP. După aceea limba engleză (sau limba in care există traducere tutorială) trebuie să fie la un nivel care să-ți permită să înțelegi contextual și foarte repede despre ce e vorba. Atenție, sunt testimoniale ale nativilor in engleză care atenționează asupra capcanelor din limbajul intrebărilor sau a lungimii acestora! Foarte important este, bineînțeles, nivelul de cunostinte acumulat atât în teorie cât și în practica de a răspunde și aici recomand cu încredere softul de simulare FasTrack care m-a ajutat enorm să înțeleg ce greșesc și unde nu am noțiuni clare.
Ce beneficii crezi că are pentru tine faptul că ai trecut prin aceasta experiență și ai luat-o pe acest drum?
Și numai pentru faptul că am trecut prin curs si am invățat pentru PMP are un avantaj enorm!
Este o sistematizare fantastică a cunoștințelor de management pe care le poți aplica în orice funcție de conducere, unde ai un target și in care lucrezi cu resurse umane (si de ce nu, în viața de zi cu zi).
Începând de la o structurare a ceea ce trebuie să însemne o întreprindere ca și procese și dezvoltare, modul de luare a deciziilor, planificarea si realizarea unui proiect, ce semnificatie au proiectele pentru societate.
Peste toate acestea faptul că ești atestat PMP-PMI este o carte de vizită care onorează și obligă în același timp foarte mult.

Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc și ei să devină PMP?
Nu am vazut nici un PMP care sa privească pe alt membru ca pe un concurent. Orice sfat ceri direct sau prin rețea (vorbesc de chestiuni concrete) vei primi mai mult ca sigur. Este foarte frumos să discuți cu profesioniștii, dar pentru aceasta trebuie să ai un nivel minim, să arăți că meriți să fii acolo. Dacă munca pe care ai desfășurat-o ține de proiecte, dacă ai o funcție de decizie în ceea ce privește orientarea firmei tale, îți recomand cu putere să urmezi cursul de PMP ținut de Ilie și să aplici la PMP, pentru că sigur vei obține certificarea.

Adrian Zamfirescu, PMP