Cum ai descrie experienta pregatirii examenului PMP cu EDU – activitati pre-training, training, suport post training?
Cursul PMP este o experienta foarte placuta si de recomandat tuturor celor care isi doresc sa obtina o certificare PMP. Ilie este un trainer exceptional, cu o vasta experienta si cu un mod foarte profesionist de a prezenta informatiile. Modelul de curs, informatia „aplicata”, cu multitudinea de exemple si exercitii ajuta la intelegerea informatiilor noi. Am acumulat enorm de multe informatii intr-un timp foarte scurt.
De asemenea, ce ajuta foarte mult in momentul participarii la cursul de PMP este detasarea pe cat de mult posibil (eu recunosc, din pacate nu am reusit sa fac asta in totalitate) de orice alte probleme de la serviciu. Este importanta concentrarea exclusiva pe informatiile prezentate de Ilie. Parcurgerea cartii inainte de curs, ofera un avantaj care se va evidentia inca din prima zi. Acum la final, as indrazni sa il numesc chiar un must-do.
Cum te-a ajutat metoda completa RITA carte-curs-soft de pregatire?
Cartea Rita Exam PREP consider ca este baza intregii pregatiri. Informatia este foarte bine structurata, schemele, exemplele explicate dar si testele de final de capitol ajuta foarte mult sa intelegi, sa sedimentezi si mai apoi sa verifici informatiile acumulate. Eu am citit de 2 ori cartea cap-coada. In cea de-a 3-a incercare am trecut mai repede prin informatii, focusandu-ma mai mult pe elementele neclare. Intre timp, mi-am facut si un rezumat separat (clasicul caiet scris de mana, ca la scoala) pe care l-am folosit ori de cate ori aveam ocazia si mai ales in ultimele doua saptamani de dinaintea examenului. Tot in ultimele doua saptamani am citit fugitiv si ghidul PMBOK, cu focus pe partile evidentiate de Ilie.
Softul PM Fast Track, pot spune ca a fost intr-adevar super de ajutor. Am facut multe teste, atat scurte pe diverse knowledge areas sau procese, dar si vreo 7 simulari full. Dupa fiecare acordam atentie verificarii intrebarilor raspunse gresit sau marcate pentru review. Primul mini-achievement a fost momentul cand am facut unlock la Super PMP.
Stiam ca nu e bine sa faci multe teste pentru ca intrebarile se repeta si deci rezultatul nu mai este concludent, dar am decis sa continui convins de ideea ca daca voi vedea cat mai multe intrebari voi putea descoperi cat mai multe puncte de improvement.
Cum a fost la examenul PMP? Care au fost provocarile pentru tine?
Din punctul meu de vedere, ce face ca examenul de PMP sa fie greu, nu este neaparat numarul mare de intrebari sau gradul de dificultate al acestora si nici timpul de 4 ore, ci mai degraba modul cum reusesti sa gestionezi stresul si presiunea examenului.
Si o intrebare banala te face sa te intrebi daca nu cumva ascunde ceva de care nu ti-ai dat seama si poate ca raspunsul nu este cel evident.
Setul de intrebari este diferit de la un candidat la altul incat nu poti sa pui accent pe invatatul unui anumit capitol in detrimentul altuia. In cazul meu, cred ca peste 50-60% din intrebari au fost pozitionate in aria riscurilor si a stakeholderilor. De asemenea am avut multe intrebari de quality, procurment sau de ales intre tipuri de contracte. Nu am avut nicio intrebare directa de CSR dar am avut destule legate de team/ resources management. Am intalnit o singura intrebare care presupunea calcularea critical path-ului, si poate 3 sau 4 de calcul EV folosind formule (destul de grele si care au necesitat multe alte combinatii de formule pana am ajuns la un rezultat).
Examenul PMP…
Am avut cred ca 2 intrebari la care nu am inteles ce se dorea de la mine, atat intrebarile in sine dar si variantele de raspuns oferite nu lasau loc de eliminari. Atunci am ales sa urmez sfatul sotiei: „cand nu stii ce sa alegi, bifeaza C- nu inseamna ca va fi bine, dar macar te vei putea concentra mai departe la alta intrebare”.
Am terminat de raspuns la toate intrebarile in mai putin de 3 ore, urmand ca in timpul ramas sa verific cele 40-50 de intrebari marcate pentru review. Am schimbat variante, m-am intors sa modific din nou schimbarea, am lasat multe intrebari precum le notasem initial, iar cu 7 secunde inainte de final am decis sa apas butonul de End Exam. Momentul de suspans maxim a fost acel ecran de loading care parea ca se blocase. Ulterior, un frumos „Congratulations!” a aparut pe ecran si imediat dupa aceea graficul cu detalii unde am putut citi rasufland usurat: Above Target.
Intrebarile de la examen, ca dificultate, nu le depasesc pe cele din softul PM Fast Track. Sunt mai scurte si mai la obiect, dar interpretarea lor necesita mai multa atentie. Partea buna este ca doua din variante pot fi eliminate destul de usor.
Timpul de 4 ore este suficient, dar perioada de timp acordata fiecarei intrebari trebuie gestionata atent.
Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta si ai luat-o pe acest drum?
Poate cel mai important beneficiu este ca am avut ocazia sa invat unde am gresit pana acum sau unde as fi putut face mai bine. Cursul, pregatirea dar si examenul in sine te fac sa iti dai seama cate lucruri ai scapat din vedere, sau cate lucruri pe care le considerai bune sunt de fapt niste greseli frecvent intalnite in managementul multor proiecte.
Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea PMP?
In primul rand sa se gandeasca la certificarea de PMP ca la un proiect in sine si astfel sa isi identifice cu atentie constrangerile. Timp, Experienta si Stakeholderi sunt principalii. Oricat ar suna de amuzant, cel mai important stakeholder e familia. Pregatirea examenului de PMP necesita foarte mult timp. In multe ocazii ai de ales intre a petrece timpul cu cei dragi sau a-ti petrece timpul invatand.
In al doilea rand consider ca este foarte importanta experienta practica, numarul si diversitatea proiectelor anterioare dar si managementul corect al lessons learned 😊. Examenul se bazeaza pe intrebari situationale, deci toate aceste lucruri vor ajuta cu siguranta. De multe ori ne gandim ca doar citind dintr-o carte sau urmand un curs putem sa suplinim lipsa experientei practice. Realitatea de zi cu zi ne arata ca acest lucru este destul de dificil iar uneori chiar imposibil.
Si nu in ultimul rand, urmati cursul de pregatire cu Ilie si acordati incredere metodei Rita! Ganditi-va ca momentul in care o sa puteti sa povestiti experienta fericita a certificarii PMI-PMP este foarte aproape.
Mult success tuturor !
Project Manager
Urmatoarele sesiuni PMP Exam Prep aici