Cum m-am pregatire pentru examenul PMP „Ilie a raspuns clar si cu exemple la toate intrebarile pe care le-am avut, in timpul dar si dupa training.”

Cum m-am pregatire pentru examenul PMP „Ilie a raspuns clar si cu exemple la toate intrebarile pe care le-am avut, in timpul dar si dupa training.”

                   

Salutare Ilie,

In primul rand multumesc fain pentru deschiderea, entuziasmul si pragmatismul tau! Au ajutat mult in procesul de invatare si clarificare a conceptelor pentru PMP Exam! Esti cel mai profi trainer pe care l-am cunoscut!

Cum ai descrie experienta pregatirii cu EDU – activitati pre-training, training, suport post training?

Experienta cursului de pregatire PMP, bazata pe metoda RITA a fost una exceptionala.

In primul rand este bine sa participi la curs dupa ce ai reusit sa parcurgi o data cartea. Cursul in sine este foarte bine structurat si te ajuta sa intelegi foarte bine conceptele si locul lor in procesul de PM.

Metoda de predat a lui Ilie este geniala, fara slide-uri, prezinta lucrurile intr-o ordine logica cu inputurile si outputurile aferente.

Ilie a raspuns clar si cu exemple la toate intrebarile pe care le-am avut, in timpul dar si dupa training.

 

Cum te-a ajutat metoda completa RITA – pachetul depregatire integrat carte-curs-soft de simulare?

Metoda Rita m-a ajutat, prin structura ei, sa sa inteleg mai bine Project Management-ul si sa imi acopar gap-urile. Cartea RITA PMP EXAM PREP este usor de citit si de inteles si mai ales are o impartire logica. Sectiunile de tips and tricks te ajuta foarte mult sa te focusezi pe exact ce este important.

Testele de la sfarsitul fiecarui capitol te ajuta sa iti testezi cunostintele dobandite in urma citirii capitolului. Eu am citit o data cartea de la cap la coada dupa care am reluat citirea atenta a fiecarui capitol. La final, am facut testele de la sfarsitul fiecarui capitol. Dupa test-ul de la finalul fiecarui capitol am notat greselile dupa care am studiat si inteles unde si de ce am gresit. Unde nu intelegeam l-am intrebat pe Ilie care mi-a raspuns prompt.

Dupa ce am terminat de parcurs a doua oara cartea si am trecut peste testele din carte au urmat testele din soft-ul pus la dispozitie de Ilie. Prima oara am facut testele grupate pe Knowledge Areas si cele pe Process group, baterii a cate 20 de intrebari. La inceput rezultatele nu au fost satisfacatoare dar am identificat ce mai trebuie aprofundat. Dupa ce am acoperit gap-urile si am refacut o alta sesiune de teste au aparut si rezultatele. Totusi am mai avut unele nelamuriri la care mi-a raspuns Ilie.

Am incercat sa gasesc si sa urmaresc un “fir rosu al actiunii” pentru fiecare Knowledge Area in parte .

Simularea examenului PMP…

Ultima faza a insemnat si simularea unui examen PMP. Prima simulare a fost ingrijoratoare. Nu am reusit sa termin in 4 ore cele 200 de intrebari. Din aceasta experienta am inteles faptul ca:a

  1. Nu trebuie sa petreci mult timp la o intrebare, daca nu o intelegi din prima.
  2. Concentrare maxima pentru a putea incadra correct intrebarea Knowledge area/process group.
  3. Iti trebuie o strategie pentru a termina cele 200 de intrebari in timp util si cu raspunsurile exacte.

La a 2-a simulare strategia a dat roade si am reusit sa raspund in aprox 3 ore la cele 200 de intrebari si cu un procentaj de 82%. Strategia a constat in faptul ca nu am petrecut mai mult de 1 min pe intrebare.   Intrebarile pe care nu le-am inteles le-am lasat fara raspuns si am trecut mai departe. Dupa ce am trecut prin cele 200 de intrebari am revenit la cele fara raspuns,  le-am inteles si raspuns.

Cum a fost la examenul PMP? Care au fost provocarile?

Examenul a fost ok. A fost si ultima programare posibila deoarece am tot amanat examenul si aceast fapt a mai adaugat un stress in plus. Recomand celor care dau examenul sa nu il amane cu mai mult de 2-3 luni de la terminarea cursului pentru a avea cunostintele dobandite la curs cat mai proaspete.

In dimineata dinainte de examen am mai tras o privire peste procese, mai ales peste planing, Integrate change control si  formule.

Cea mai mare provocare a fost crearea unei strategii care sa imi permita sa termin cele 200 de intrebari in timp util.

In seara de dinaintea examenului definitivasem si strategia finala de abordare a examenului .

Examenul PMP..

Am intrat in sala, dupa controlul de rigoare, dupa care am pornit examenul. Primele 10 minute le-am dedicat scrierii pe foaie a :

  • Procesului de planning
  • Happy face-ul

Dupa asta am pornit la drum, am incercat sa ma incadrez la 1 min pe intrebare iar cele pe care nu le intelegeam in acest timp sau nu stiam raspunsul le-am marcat si le-am lasat neraspunse.

Intrebarile la care nu am fost sigur pe raspuns, dupa ce am folosit optiunea de a taia raspunsurile false, le-am marcat si am mers mai departe.

Am reusit sa termin in aprox 3 ore. Dupa aceea, 5 min m-am relaxat.

In final am trecut peste intrebarile neraspunse, dupa care peste cele marcate si care aveau un rapuns pe care nu eram sigur. M-am concentrat la mxim astfel incat sa inteleg cat mai bine intrebarile si pentru a putea incadra correct intrebarea Knowledge area/process group.

Nu m-am grabit si am folosit la maxim timpul ptr examen.

La final am completat feedback-ul dupa care…. Rezultatul. Congratulation, You passed…, sau asa ceva.

Intrebarile in sine nu pot spune ca au fost mai grele ca cele din carte sau cele din soft-ul de simulare.

 

Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta si ai luat-o pe acest drum?

Primul si cel mai important beneficiul este faptul ca mi-am imbunatatit cunostintele de PM.

Alte beneficia ar fi:

  • faptul ca imi da sansa de a lucra pe proiecte mai mari.
  • sansa de a avansa in cariera.
  • oportunitatea de a organiza proiectul pe care lucrez mult mai logic si de a aduce un plus de valoare echipei de proiect si implicit firmei.

 

Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea PMP?

Primul si cel mai important sfat este sa nu lasati sa treaca mai mult de 2-3 luni de la terminarea cursului pana la data la care sa mergeti la examen!

Alte sfaturi ar fi sa acordati importanta meritata invatarii, dupa ce terminati cursul.

Sa treceti prin carte si prin intrebarile de la sfarsitul fiecarui capitol.

Neaparat sa va notati unde aveti neintelegeri, dupa care sa treceti la softul de simulare si sa incheiati cu o simulare de examen.

Dupa toate acestea puneti la punct strategia pentru examen, aprofundati zonele in care mai aveti lipsuri si sunteti gata de examen!

Un avantaj important este sa fi lucrat deja intr-un mediu care sa iti ofere sansa de a face estimari, planificari si release de produse.

Nu plecati de la premisa ca trebuie sa faceti 100% punctaj. Trebuie doar sa luati examenul.

Un prieten care lucreaza pe Wall Street, la Deutche Bank New York , mi-a povestit ca avea de sustinut un examen de trader, 6 ore 400 de intrebari.  Inainte de examen, seful lui i-a spus: daca iei intre 74 si 78 de puncte dau o masa la restaurant.( unde maninca cu echipa de obicei). Daca iei intre 79 si 83 de puncte dau o masa la un restaurant cu o stea Michelin. Daca iei peste 83 de puncte dai tu o masa pentru ca ti-ai pierdut timpul invatind in loc sa faci lucruri mai folositoare pentru tine si pentru firma.

Numai bine,

Iulian Ratiu, PMP

Project Manager , iQuest

Urmatoarele sesiuni PMP Exam PREP aici