PMP Exam Prep – Dominique Dumitru, PMP

PMP Exam Prep – Dominique Dumitru, PMP

Cum ai descrie experiența pregătirii cu EDU pentru obținerea certificării PMP – pre training, sesiunea de training (predarea fara slide-uri), suport post training??

PMP Exam Prep cu EDU a fost un exercițiu cu totul altfel decât cel oferit, în mod uzual, de piața firmelor de training din România (mă refer aici la deja celebrele cursuri recunoscute de ANC). Astfel, tot procesul de instruire este orientat pe înțelegerea contextului și dezvoltarea competențelor. Pornind de la asimilarea noțiunilor (pentru care mi se pare o idee foarte bună faptul că ai o perioadă de pre-training în care trebuie să citești partea de teorie) și mergând spre acumularea de know-how pe marginea aspectelor practice.

În acest context, merită precizat că stilul de predare foarte interactiv (fără slide-uri), se integrează foarte bine în această abordare care construiește gradual nivelul de cunoștințe acumulate. Îți dă senzația că treci prin materie împreună cu lectorul. De asemenea, tot suportul de curs (cartea Ritei și simulările practice de întrebări) este elaborat într-o manieră care ajută cursantul să înțeleagă care sunt aspectele importante pe care trebuie să se focuseze și să fie pregătit pentru a face față rigorilor examenului (care este foarte dificil).

Cum te-au ajutat materialele de pregătire PMP Exam Prep Rita Mulcahy?

Cartea Ritei sintetizează foarte bine noțiunile de bază care sunt prevăzute în standard și te ajută să înțelegi procesul (flow-ul) care stă la baza project management. În opinia mea, este la un nivel mult prea general pentru rigoarea pe care o întâlnești la examen (unde majoritatea întrebărilor se referă la abordări practice foarte specifice și detaliate). Din această perspectiva, testele on-line sunt mult mai corelate cu realitatea pe care o întâlnești la examen și pot să spun că sunt chiar unu-la-unu cu situația în care te vei regăsi atunci.

Cum a fost la PMP Exam? Care au fost provocările?

Examenul constituie o experiență în sine. Începând cu faptul că te obligă la un efort de voință si concentrare, prin durata de peste 4 ore, și până la faptul că te trece prin toată materia, sărind de la un subiect la altul, de ai impresia că nu mai știi nimic. De asemenea, întrebările sunt cu totul diferite de cele pe care le-ai întâlnit în simulările on-line, acest lucru creându-ți, oarecum, o stare de nesiguranță cu privire la cunoștințele pe care le-ai acumulat.

Ce beneficii crezi că are pentru tine faptul că ai trecut prin aceasta experiență?

Consider că această certificare te ajută, în primul rând, să înțelegi procesul de project management și să dobândești competențe practice în acest sens. Îți dă un sentiment de confort și siguranță atunci când te afli în implementarea unui proiect sau chiar în activitatea curentă. De asemenea, faptul că intri în contact cu alți practicieni (inclusiv trainerii) îți dă posibilitatea să discuți spețe concrete și să înțelegi mai ușor contextul. Recunoașterea internațională și prestigiul acestei certificări reprezintă aspecte care te ajută foarte mult în dezvoltarea carierei profesionale.

Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc certificarea PMP?

Recomand tuturor celor care doresc această certificare să trateze cu seriozitate pregătirea participării la examen! trebuie să înțelegi foarte bine noțiunile și bunele practici din domeniu pentru a avea succes. Astfel, trebuie să ajungi la un nivel la care răspunsurile la întrebări îți vin fie ca un reflex, fie ca o soluție logică.

Timpul pe care îl ai alocat pentru a gestiona o întrebare este mult mai scurt decât pare, iar aproape jumătate din întrebări se referă la aspecte aferente gestionării resurselor umane și relațiilor interpersonale, aspecte care sunt foarte relative.

Dominique Dumitru, PMP

participant la sesiunea PMP Exam Prep, București

Următoarele sesiuni PMP Exam Prep cu Ilie Dragan aici