Mădălina, cum ai descrie experiența pregătirii cu EDU pentru obținerea certificării PMP?
PMP Exam PREP – în 2 cuvinte „above target”! E genul de experiență care te motivează să iți dorești mai mult, să iți depășești propriile limite. Ilie este un trainer absolut fantastic, o enciclopedie vie, plin de energie, pare că nu obosește niciodată. Din punctul meu de vedere, metoda lui de predare nu poate da greș. O metodă vizuală, cu diagrame/grafice realizate de la zero în timpul cursului, care face ca ințelegerea avalanșei de noțiuni complexe să fie eficientă. Explicații la fiecare pas, exemple concrete, ba chiar ne citea in priviri când lucrurile nu ne erau tocmai clare.
O abordare bazată exclusiv pe logică, pe ințelegere, nicidecum pe memorare.
După curs, când am început procesul de pregătire individuală, am ințeles că, de fapt, ce credeam că știu, nu știu și că habar nu am ce nu știu și ce ar trebui să știu 🙂. Vorba cărtii : o multitudine de known unknowns și de unknown unknowns. În perioada de pregătire m-am simțit ca într-un montagne russe: eram când sus, când jos, stări sinusoidale. Însă, cu răbdare, tact, sfaturi, clarificări, trainerul a reușit să facă imposibilul posibil: să mă conducă spre ziua în care m-am programat la examen. Așa că am sa profit și de aceasta ocazie să multumesc încă o dată trainerului, coachului, mentorului și …omului Ilie! Pentru toataă dăruirea, răbdarea, înțelegerea, efortul, încrederea și timpul pe care mi le-a dedicat!
Cum te-au ajutat materialele de pregătire PMP Exam Prep Rita Mulcahy?
Cartea Ritei, PMP Exam Prep, din punctul meu de vedere este „cartea cărților”! Desăvârșește efortul din timpul cursului și te conduce, capitol cu capitol, spre atingerea imposibilului 🙂. Este foarte bine structurată, noțiunile sunt explicate pe înțelesul tuturor, folosește foarte multe exemple din viața reală. Softul PM FasTrack este neprețuit. L-am utilizat intens pe toată perioada pregătirii. Am început cu testele aferente fiecărei knowldege area, seturi de câte 20 de întrebări, pe măsură ce studiam cartea Ritei. În ultima parte a pregătirii, ultimele 3-4 săptămâni, am facut seturi de teste similare cu cele din examen, de câte 200 de întrebări – Exam Simulation și Super PMP. Debriefingul este extraordinar de important: în urma lui am învățat foarte mult. Ilie mereu îmi spunea să mă bucur când greșesc, pentru că așa am ocazia să învăț 🙂 . Ceea ce s-a și intâmplat. Panica a apărut în momentul în care am început să nu mai greșesc 🙂.
Fiecare etapă are rostul ei și procesul de învățare are o ordine bine definită: Rita-Curs-Rita -PMBok. Eu am urmat această rețetă, iar în ultima parte a perioadei de pregătire, am citit în principal din PMBoK, doar ce a fost indicat de Ilie.
Concluzionând, am citit Rita de 2 ori și am recitit anumite capitole/fragmente, pe măsură ce făceam teste, topicurile unde greșeam. Am citit și PMBok o dată (dar nu integral, focus pe anumite arii ) și pot spune că la fiecare citire descopeream lucruri noi. La teste am pierdut șirul/numarul 🙂
Cum a fost la PMP Exam? Care au fost provocările?
Nu pot să spun ca m-a surprins ceva, a fost așa cum mă așteptam. Fiind „antrenată” foarte bine și trecând în urma cu numai 6 luni prin examenul PMI-ACP, cumva știam cam la ce să mă aștept. Însă, pe lângă conținut în sine, examenul acesta este și un test de rezistență. Și asta cred că este una dintre cele mai mari provocari: să reușești să îți menții focusul, atenția, concentrarea la nivel optim până la final. Mărturisesc că ultimele 20 de intrebari le-am citit de minim 2 ori pe fiecare, pentru că, din cauza oboselii, rândurile începuseră să mi se cam amestece 🙂
Și a mai fost un aspect, nou apărut, care mi-a „bulversat” un pic planurile. Cel al pauzei introduse după primele 90 de întrebări. Eu plecasem cu ideea clară că nu voi lua pauza, ceea ce am și pus în aplicare. Însă chiar dacă nu am luat pauza, review-ul asupra primelor 90 de întrebări îl poți face doar la finalul acestei prime părți, fără posibilitatea de a te mai intoarce la ele după ce intri in a doua parte a examenului. Și aici m-am grabit cu review și la finalul examenului, am mai avut aproximativ 70 de minute, pe care le-am folosit pentru review-ul celor 110 întrebări din partea a doua.
Momentul cel mai încărcat emoțional este cel când trebuie să apeși butonul de „Score exam „. În secundele acelea îți trece prin minte tot drumul aferent pregătirii: cursul, testele, cărțile, coachingul, indicațiile, etc. Însă acel „CONGRATULATIONS”, scris mare pe ecran, este neprețuit și merită tot efortul și sacrificiul!
Ce beneficii crezi că are pentru tine faptul că ai trecut prin aceasta experiență?
Examenul este doar linia de finish, acel final care încununează opera 🙂. Experiența pregătirii PMP este însă unică și din fiecare etapă am descoperit multe lucruri noi. Nu numai legate de Project Management, ci și despre mine: mi-am (re)descoperit prioritățile, ambițiile și limitele. Aceasta certificare îmi „parafează” practic drumul pe care am pornit cu mult timp în urmă și îmi confirmă, încă o dată, că este un drum care aduce satisfacții și lucruri noi la tot pasul. Este o certificare „cu greutate” la nivel mondial, pe care mi-am dorit-o, nu numai ca o recunoaștere a cunostințelor, aptitudinilor si experienței mele, ci și pentru dezvoltarea mea personală.
Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc certificarea PMP?
În primul rând voi fi subiectivă 🙂 : curs cu Ilie și ulterior urmate indicațiile și planul de pregătire. Pentru că lucrurile mari și importante se obțin cu eforturi la fel de mari și cu sacrificii, aceeași rețeta se aplică și în cazul PMP. Efort, concentrare, focus, determinare, voință, răbdare, multă, multă muncă si mult…timp!
Mult succes tuturor și drum lin spre certificarea PMP 🙂!
Multumesc frumos!
Head of IT Project Management, Raiffeisen Bank,
participantă la sesiunea PMP Exam Prep EDU București
Urmatoarele sesiuni PMP Exam Prep cu Ilie Dragan aici