Iulia Istrati PMP, Senior Project Manager Nordics Team, Dynata despre PMP Exam Prep by EDU

Iulia Istrati PMP, Senior Project Manager Nordics Team, Dynata despre PMP Exam Prep by EDU

                     

 

 

Iulia, cum ai descrie #EDUexperience prin prisma cursului  PMP exam Prep?

Primul contact palpabil avut cu informatiile despre certificarea PMP si cursul PMP Exam Prep a fost in toamna anului trecut.  Atunci am decis ca as dori sa investesc in dezvoltare profesionala si sa obtin o certificare recunoscuta international. O certificare internationala care sa imi ofere expertiza necesara in consolidarea carierei de Manager de Proiect.

Pana la participarea la curs in martie 2020, am parcurs, conform recomandarilor, cartea PMP Exam Prep Rita Mulcahy o singura data pentru a ma familiariza cu continutul. Astfel mi-am putut forma o opinie despre metoda prezentata si la asteptarile PMI cu privire la examen.

Experienta avuta in urma interactiunii cu trainerul acestrui curs,  Ilie Dragan, a facilitat enorm intelegerea proceselor studiate si aprofundate ulterior in vederea obtinerii certificarii.

Diseminarea minutioasa a fiecarei arii de cunoastere si sintetizarea proceselor intr-o ordine logica m-a ajutat foarte mult in pregatirea intensa pentru examen. Am reusit, utilizand logica proceselor, sa utilizez multitudinea de informatii intr-o maniera succinta care sa consolideze bazele dobandite.

Metoda de predare folosita la curs, fara utilizarea slide-urilor, a fost una foarte benefica. Suportul de curs oferit ulterior de Ilie si cartea s-au imbinat armonios pentru ca le-am utilizat in paralel si astfel am dobandit un nivel de intelegere ridicat.

Cum te-au ajutat metoda completa RITA si materialele din cadrul pachetului de curs PMP Exam Prep ?

Metoda Rita a fost de mare ajutor, pornind de la parcurgerea cartii pentru a imi forma o parere despre continut, urmata de aprofundarea cartii dupa finalizarea cursului, moment in care obtinusem un nivel de cunostinte mult mai inalt.

Softul de pregatire PM FasTrack a reprezentat un pilon important in pregatirea pentru examen deoarece testele efectuate, atat pe arii de cunoastere, cat si pe fiecare grup de procese, au dezvaluit lacunele si unde anume trebuie insistat pentru a intari intelegerea scenariilor si eliminarea greselilor facute.

Pentru a ma familiariza si mai mult cu termenii, am parcurs in paralel cu cartea si Hot topics care mi-a fost de mare folos. Dupa parcurgerea fiecarui capitol din carte, apelam la Hot topics pentru a recapitula informatiile studiate si astfel ma asiguram ca nu imi scapa informatii importante.

 Care au fost provocarile „PMP Exam”?

La nivel emotional, prilejul oferit de a efectua acest examen online a ajutat prin prisma faptului ca am fost intr-un mediu cunoscut care a diminuat din emotiile initiale si a facilitat o usoara destindere pe parcursul examenului.

Partea cea mai dificila din timpul examenului a fost sa fac distinctia intre optiunile de  raspuns asemanatoare si sa selectez varianta corecta. Scenariile oferite au pus la incercare abilitatea de intelegere din perspectiva unui manager de proiect care trebuie sa aiba capacitatea de diferentiere si selectare a actiunii prioritare.

Partea teoretica studiata a trebuit transpusa intr-un mediu practic. Fiecare intrebare a avut rolul de a testa nivelul de cunostinte acumulate dintr-o perspectiva pragmatica a unui candidat care aspira la statutul de Manager de proiect calificat.

Una dintre provocari a fost sa fiu atenta la timpul acordat si sa ma asigur ca raspund intr-un interval optim pentru a nu intra in criza de timp. De asemenea am urmarit sa acord o perioada de timp pentru revizuire. Timpul acordat a fost suficient si am reusit sa ma incadrez inainte de expirarea timpului alocat, insa nu trebuie subestimat acest factor.

Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta?

Aceasta experienta mi-a oferit prilejul de a invata modalitatea de a executa un proiect conform unor reguli si procese logice. Totodata, am inteles importanta extraordinara a implicarii capitalului uman, care este primordial in asigurarea unui proiect de succes.

Am increderea ca aceasta certificare imi va extinde orizontul si imi va oferi oportunitatea de a executa proiecte la standarde inalte. Cunostintele dobandite pe tot parcursul pregatirii imi vor fi aliate in demersul consolidarii unei cariere de manager de proiect la nivel profesionist.

Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea internationala PMP?

In primul rand, as sfatui aspirantii sa aiba rabdare si sa investeasca timpul necesar studiului pentru a nu sari etapele de pregatire. Este un proces de durata, dificil pe alocuri, insa sentimentul obtinerii certificarii va transforma aceasta experienta intr-un prilej de mandrie si bucurie. Uneori, menit sa schimbe viata profesionala. Pe scurt:

  • inainte de participarea la curs sa parcurga cartea pentru a se familiariza cu termenii si continutul.
  • dupa finalizarea cursului sa utilizeze in paralel informatiile de la curs si sa aprofundeze capitolele din carte, punand accent pe acelea care impun un grad mai ridicat de dificultate. In cazul meu, capitolele continand Riscurile si Partile interesate au fost cele mai studiate deoarece acolo aveam cele mai multe lacune.
  • Softul de simulari are un rol important fiindca te ajuta sa identifici usor punctele slabe si unde anume trebuie insistat si corectat.

In al doilea rand, as sfatui aspirantii sa isi organizeze informatiile studiate sub forma unui proiect si sa inteleaga de ce anume se afla in procesul respectiv. Personal, m-a ajutat foarte mult in timp ce citeam PMBOK Guide, sa structurez cele 49 de procese sub forma unui proiect real. Am invatat mult mai usor de ce anume am nevoie pentru fiecare proces, ce instrumente si tehnici pot folosi, si ce rezultate va produce fiecare proces in parte.

Ultimul sfat pe care l-as acorda ar fi sa aiba incredere in intuitie. Scenariile oferite la examenul PMP te pot pune in dificultate cand vei oscila intre optiunile de raspuns care par aplicabile si tentatia e mare sa pui la indoiala optiunea selectata. Metoda aplicata de mine a fost de a identifica in ce proces ma aflu, ca mai apoi sa reusesc sa selectez optiunea cea mai valida in baza scenariului prezentat.

Cu drag,

Iulia Istrati, PMP Senior Project Manager Nordics Team, Dynata

Participanta la sesiunea PMP Exam PREP EDU Martie 2020

Urmatoarele sesiuni PMP Exam PREP EDU 2020 cu Ilie Dragan aici