#PMPdinprima – Cum a fost la examen 14 – Elena, IT Manager

#PMPdinprima – Cum a fost la examen 14 – Elena, IT Manager

Cursul PMP Exam Prep la Chisinau cu Ilie Dragan

  A fost pentru mine o ocazie fericita de a participa la acest curs acasă, la Chisinau si m-am bucurat nespus de mult când am aflat că si acest curs va fi condus de Ilie Dragan, pe care l-am cunoscut ca trainer la cursul PM de la A la Z, si suplimentar si faptul ca cursul este orientat pe «metoda RITA» despre care știam deja ca este una dintre cele mai eficiente in pregătirea de examen.

Despre curs si «metoda RITA».

Cursul a confirmat pe deplin așteptările si m-a convins că trebuie obligatoriu să fac acest exercițiu si sa încerc sa iau cu asalt certificarea PMP. Cursul mi-a insuflat încrederea că am toate șansele sa dau acest examen.

Am venit la curs având in spate: participarea la cursul PMP de la A la Z, cam 1/3 din PMBoK citit si experiența de ani buni, lucrați in IT Proiecte ca team member, PM, PO. Ca sa spun mai succint – foarte multa practica si mai putina teorie. Cunoștințe multe, dar haotic acumulate din practici mai puțin standardizate.

In acest context «metoda RITA» a fost exact ceea de ce aveam eu nevoie la acea etapa. Cursul PMP Exam Prep cu Rita Mulcahy mi-a oferit un instrument excepțional de pregătire de examen, care te ajuta sa ordonezi informațiile acumulate, sa extragi esența si sa construiești un schelet al cunoștințelor. Pe acest schelet robust te poți ulterior sprijini in siguranța, asaltând întrebările logice si situaționale de la examen. Rita Mulcahy PMP EXAM PREP Book nu este un manual pentru a învață noțiuni si teorie de Project Management, acesta este mai curând un ghid, care te ajuta cum sa concepi corect noțiunile acumulate din diverse surse, la ce să-ti focusezi atenția si cel mai important – anume de la RITA am învățat abordarea in stil PMI-st a problemelor situaționale. Cursul a oferit si o parte practica foarte consistenta, materiale de pregătire excelente si suficiente.

Foarte mult a contat si stilul lui Ilie Dragan de a preda. Este un trainer extraordinar! Este carismatic, este foarte organizat si structurat in prezentarea materialului de curs. Cursul cu el a fost plin de energie, foarte dinamic, interactiv. Modul de prezentare al lui Ilie este unul bine dozat, cu accentele puse corect si ca volum cântărit exact ca sa cuprindă tot materialul in timpii foarte restrânși de doar 2 zile.

Recomand acest curs tuturor, care doresc sa se pregătească repede, eficient si cu rezultat garantat de susținerea examenului PMP, indiferent de industria si domeniul in care activează.

Despre examen.

Examenul l-am luat din prima încercare!

A fost complicat din mai multe aspecte si anume:

 • Examenul constă din 200 de întrebări «multiple-choice» pentru care se dau 4 ore. Eu am pornit cam lent din start si ca rezultat am fost nevoita in ultima ora sa răspund la mai mult de 75 de întrebări. Deci recomand tuturor sa va dozați bine timpul si sa va lăsați macat 15-20 min la sfârșit pentru a revizui întrebările, care v-au părut mai deficite.
 • Întrebările au fost:
  • ~20% – bazate pe inputurile si outputurile proceselor (ușoare daca cunoști ordinea proceselor si inputurile/outputurile);
  • ~25% – situaționale la care trebuia sa alegi cel mai bun răspuns (mi-au părut mai grele, care necesita logică, experiență si atenție);
  • ~20% – cu formule de calcul, network diagramme si pasul critic (ușoare, daca știi bine formulele),
  • ~25% – cu mult text excesiv la care trebuia sa citești foarte atent de câteva ori întrebarea ca sa înțelegi care e problema (mi-au părut foarte complicate la care am răspuns mai mult intuitiv si presupun ca am făcut cele mai multe greșeli);
  • ~10% foarte simple.
 • De examen m-am pregătit pe materialele RITA, am citit unele capitole din PMBoK, care erau mai importante si am făcut multe simulări de examen cu PM FASTrack® Exam Simulation. Simulările au ajutat la antrenarea abilitaților de abordare rapida a întrebărilor si încadrare in timp. «Metoda RITA» oferă foarte multe sfaturi cum sa parcurgi întrebările dificile si pot să zic la sigur ca mi-au prins bine toate.
 • Pe partea psihologică cel mai dificil mi-a părut presiunea timpului si emoțiile, care m-au inhibat enorm la început. A fost necesar un efort mare ca sa depășesc aceasta stare de inhibare.
 • Pe tot parcursul examenului am avut o senzație de nesiguranța si șovăiala intre răspunsuri si la multe întrebări am răspuns intuitiv. Acest lucru m-a descurajat din start, deoarece i-mi doream sa fiu absolut sigura in răspunsuri, dar pana la urma am înțeles ca intuiția este o mare putere. Deci aveți încredere in intuiție când nu știți răspunsul exact, ea o sa va ajute „să înotați cu bine pana la celalalt mal”!

Merita să încercați! O să primiți o doza buna de adrenalina iar rezultatul o să vă încarce cu energie pozitivă, motivare si încredere!

Bafta si curaj tuturor!

Elena

IT Manager