
Cum ai descrie experiența pregătirii cu EDU pentru examenul PMP ?
Încă de la startul colaborării totul a decurs natural. Toate aspectele importante referitoare la certificarea PMP (livrarea materialului de curs – RITA, programul cursului și detaliile referitoare la examen) fiind transmise în timp util într-o manieră clară și concisă.
Cursul în sine a fost o surpriză plăcută. Atât în ceea ce privește nivelul de implicare al trainerului, precum și modalitatea directă de transmitere a informațiilor. E de departe cel mai “intens” curs la care am participat însă nu am simțit pentru niciun moment că “pierd timpul” sau că “am mai auzit asta”. Suportul post training a fost unul adecvat, materialele post-curs fiind disponibile rapid, la fel și feedback-ul trainerului referitor la aplicarea pentru certificare, programarea examenului și aprofundarea unor topicuri mai complexe.
Cum te-au ajutat metoda RITA cartea si soft?
Metoda RITA este în mod clar orientată către obținerea cât mai rapidă a certificării. Cartea PMP EXAM PREP este “densă”. Frazarea este una destul de complexă și necesită atenție în parcurgerea anumitor topicuri. Însă după a 2-a parcurgere am ajuns să apreciez complexitatea ei. Spre exemplu, odată înțelese, întrebările de test din această te ajută să le “decodezi” mai ușor pe cele din examenul de PMP. Dacă interpretezi corect întrebările din RITA mai mult ca sigur le vei putea interpreta corect și pe cele de la examen.
Cred că e important ca o a 2-a parcurgere a cărții să fie însoțită de parcurgerea proceselor din PMBoK part 1. Astfel poți compara în orice moment felul în care sunt “descompuse” procesele din PMBoK cu felul în care sunt explicate în carte.
Recomand “călduros” mediul de testare RITA. Acesta va deține un rol important în assessment-ul cunoștiințelor inițiale respectiv în urmărirea progresului înregistrat pe durata pregătirii. În ceea ce mă privește nivelul de pregătire pe care îl aveam conform softului de examinare s-a dovedit a fi aproape identic cu rezultatul obținut la PMP.
Cum a fost la examenul PMP, care au fost provocările?
Examenul PMP este unul de dificultate peste medie. Întâi de toate datorită faptului că necesită cunoștiințe dintr-o paleta extrem de variată de arii de expertiză. Poți să te confrunți cu tot la fel de bine cu întrebări complexe referitoare la performanta proiectelor și la teorii motivaționale. Sunt chestii care la prima vedere nu par absolut deloc conectate.
Apoi ar mai fi de luat în calcul durata. În definitiv discutăm de 4 ore din care cel puțin 3 le petreci încercând să răspunzi la 200 de întrebări pe teme variate și care (în anumite cazuri) par a nu avea un singur răspuns corect. Cam jumătate din ele necesită foarte multă atenție atât la frazarea întrebării cât și a răspunsurilor. Practic discutăm de o întrebare din 2 la care nu există “doar un răspuns corect. Trebuie să identifici între cele 4 opțiuni pe cea care se aplică cel mai bine situației prezentate. Pregătirea trebuie luată foarte in serios.
Ce beneficii crezi că are pentru tine faptul că ai trecut prin această experiență ?
Mai întâi consider că metodologia PMI constituie o “școală” foarte bună dacă îți dorești să conduci proiecte într-un mod profesionist. Nu e singura, însă din perspectiva mea e cea mai complexă și cea mai adaptabilă la stilul de leadership al PM-ului. Mi-am dorit să obțin certificarea PMP deoarece eram conștient că nu voi putea să îmi completez cunoștiințele despre project management fără să am ca material de studiu o metodologie “dovedită” și acoperitoare pentru toate ariile ce țin de project management (inclusiv unele cu care nu avusesem tangență in trecut). În continuare sper să aplic cu success această metodologie in proiecte cât mai complexe respectiv să împart cu alți PM cunoștiințele acumulate. Overall value 5/5
Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc certificarea PMP?
Luați atât parcurgerea materialelor cât și examenul propriu zis foarte în serios și probabil veți lua PMP-ul din prima. Nu e o certificare pentru începători în acest domeniu. Dincolo de orele de PM pe care trebuie să le dovedești + cursul de pregătire îți trebuie un “common sense” în project management foarte bine pus la punct. Ce trebuie sa fi fost antrenat deja în câteva proiecte. Odată deținute aceste cunoștiințe te vor ajuta să înțelegi atât medodologia cât și cartea (RITA). Dincolo de asta, la fel ca la orice pregătire pentru un examen dificil consistența este vitală. Odată startat procesul de învățare nu îl întrerupeți până înainte de examen. Fiți consistenti și veți prevala. Succes!
Ionuț Ciocîrlie, PMP
Iulie 2018
by
Programul cursurilor PMP Exam PREP, pentru care mai sunt locuri disponibile aici