Cum am obtinut certificarea PMP „Pe scurt, am iubit cartea Ritei!”

Cum am obtinut certificarea PMP   „Pe scurt, am iubit cartea Ritei!”

                                                                                                     

Cum ai descrie experienta pregatirii pentru examenul PMP cu EDU?

Fără îndoială, dat fiind și rezultatul final, a fost o experiență de succes. Cursul PMP Exam Prep cu EDU a fost esențial din punctul meu de vedere și a setat o bază solidă pentru ce a urmat apoi în faza de studiu individual și simulări de teste. „Smiley Face”-ul (doar pentru cunoscatori) este esențial pentru intelegerea ordinii proceselor de planning.

Cum te-a ajutat metoda completă RITA material-curs-soft?

Eu recunosc că nu m-am atins de alt material decât de RITA. Am parcurs cartea de 3 ori: de 2 ori de-a fir a păr, a treia oară 80%, când am simțit nevoia să-mi sustrag pe un caiet și un rezumat de vreo 30 de pagini cu chestii mai sensibile.  Am citit acest rezumat în seara și în dimineața de dinaintea examenului. 🙂 Decizia de a nu deschide standardul a fost o chestie mai mult psihologică. Nu voiam să mă apuc de ceva ce știam că nu voi avea timp să termin. În plus, știam de la Ilie că RITA are tot ce trebuie! Rezultatele la testele de simulare mi-au fost un indicator bun cu privire la nivelul de pregătire la care am ajuns. Ca o observație , nu am luat la testele RITA niciodată sub 60%, iar pe teste cu 200 de întrebări niciodată mai mult de 80%. De SuperPMP nu m-am atins, mi-a fost teamă să nu mă demoralizeze un scor mic. 🙂 Pe scurt, am iubit cartea!

Cum a fost la examenul PMP?

Tensiunea/presiunea cu care vine examenul PMP la pachet cred că a fost provocarea cea mai mare. Nu am putut să intru în transă și să mă focusez doar pe întrebări, tot timpul îmi venea în cap gândul că aș putea să pic.  Întrebările au fost din toate zonele. Tind  să cred că 40% din întrebări au avut clar un răspuns.  30% au avut două potențiale răspunsuri, dar din care puteai alege relativ ușor unul. Restul de  30% au fost întrebări tricky.

Am avut de două ori o întrebare care făcea referire la graficul cu cele patru cadrane despre cum gestionezi stakeholderii. De fiecare dată răspunsul a fost același pentru situația dată. De notat că graficul îl știam de la Ilie. Am avut și întrebări de două rânduri, dar și întrebări de 5 rânduri. Ca fapt divers, în prima oră am fost behind schedule strict datorită lungimii mari a întrebărilor. Ulterior s-au echilibrat lucrurile.

Am avut multe întrebări despre Risk Management, despre suprapunerea  dintre Communication-Resource-Stakeholders Management Plan, despre M&C, despre Integrated Change Control, despre Procurement Statement of Work. La fel de multe întrebări despre resurse: calendar, assignment, responsabilitatea, RAM, RACI. Am avut calcule de CPI, SPI, întrebări care mă testau dacă știu semnificația CPI, SPI mai mare sau mai mic ca 1, întrebări care mă testau dacă știu semnificația  BAC, EAC.

Am avut două întrebări despre fish-bone tool în contextul root cause analysis. Am avut calculare de drum critic și float. Nu am avut întrebări directe despre inputs și outputs. Nu am avut întrebări multe despre Quality.

Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta?  

Beneficiile sunt nenumărate: mă simt mai încrezătoare în calitatea mea de PM, mă simt mai capabilă să gestionez  și să ofer soluții eficiente pentru executarea proiectelor, este o încununare a activității de PM pe care o practic de aproape 8 ani, îmi deschide alte oportunități de job.

Este un examen care nu necesită o minte de geniu pentru a-l trece. Examenul PMP necesită angajament,  ambiție, constanță, necesită să-ți placă această meserie și să o practici cu pasiune. Mie personal, mi-a venit ca o mănușă acest conținut și l-am savurat cu plăcere fără a face un efort special de memorare.

Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea PMP?

Faceți cursul cu Ilie si citiți zilnic câte ceva. Parcurgeți RITA de cel puțin două ori, faceți teste și mențineți acest ritm până la examen.  Luați-vă concediu 1-2 săptămâni înainte de examen și afundați-vă în conținut pentru a capta și acele nuanțe care nu ies la iveală de la primele parcurgeri.

Întrebați despre acele aspecte care nu se prind sau care par mai provocatoare pentru că mai de vreme sau mai târziu Universul va avea grijă să ți le aducă iar în cale și e păcat să te găsească nepregătit.

Lucia Zoltoreanu, PMP

31 ianuarie 2019