Cum am obtinut certificarea internationala PMP „Rezultatul…super!”

Cum am obtinut certificarea internationala  PMP „Rezultatul…super!”

                                                                                                    

Cum apreciezi experienta pregatirii cu EDU pentru examenul PMP?

Cursul PMP EDU este o experienta educativa inedita, intr-un stil antrenant care ne-a captivat atentia si ne-a dat repere solide atat pentrut a intelege logica proceselor cat si pentru a le invata. Invatarea ordinii proceselor de planning a devenit triviala datorita acelui smiley face. Iar pe celelalte nu am reusit sa le invat astfel incat sa le reproduc din memorie decat dupa ce le-am organizat intr-o ordine logica pentru mine. Cumva, s-a imprimat un stil de invatare logica, de care nu m-am putut desprinde in acest proces de pregatire. In timpul cursului, Ilie a oferit multe ajutoare pentru memorare si ne-a convins ca e mult mai usor decat pare. Am apreciat si energia cu care a fost implicat trainerul. Sper sa ne revedem si cu ocazia altor cursuri.

Cum te-a ajutat in pregatirea examenului PMP, metoda completa RITA  curs -carte-soft de pregatire?

Cartea este, initial, intimidanta datorita dimensiunilor. Am fost placut surprinsa de stil, ca si cum cineva ti-ar vorbi. La fiecare citire a cartii mai descoperi ceva sau intelegi ceva mai bine; este usor de parcurs, spre deosebire de standard. Mi-a placut ca ofera explicatii pentru multe tehnici si concepte pe care standardul doar le mentioneaza si se presupune ca aplicantii le stiu. Am gasit insa si foarte putine concepte explicate in standard si care nu erau in cartea Ritei. Dupa a 2 a lectura a cartii, am mai petrecut 7-10 zile cu aprofundarea subiectelor care pentru mine au fost mai dificile, cu seturi mici de teste pentru identificarea si acoperirea gap-urilor, lectura rapida a standardului si simularea de examen. Probabil datorita timpului scurt de pregatire, nu am folosit flash cardurile. Am descoperit in ultima seara ca erau practice.

Cu toate sursele de invatare avute la dispozitie, a fost dificil sa inteleg bine toolurile de la Quality Management (mai ales cele comune, pentru ca nu le-am folosit si pentru ca nu reuseam sa retin ce se poate face cu ele in fiecare etapa).

Softul mi-a parut foarte util: ofera posibilitatea de autoevaluare si de identificare a topicurilor ce trebuie imbunatatite. In plus, te pregateste psihologic pentru intrebarile de la examen. Intrebarile de la super PMP au fost fooarte lungi. Poate de asta nu am reusit sa trec prin toate… Rezultatul poate fi descurajator, dar partea buna ramane identificarea subiectelor inca insuficient intelese. Nu am folosit nici materialul cu ITTOs, am preferat schemele similare din standard. Lista cu definitii am regasit-o si in standard, la anexe, Am trecut rapid/in zbor peste ea, majoritatea fiindu-mi cunoscute. Din standardul PMBoK am apreciat utilitatea definitiilor scurte de la inceputul fiecarui proces. Si data flow-urile.

Care au fost provocarile la examenul PMP?

La examen …austera atmosfera, locul, procedurile de verificare..totul te pune cumva intr-o stare usor incomfortabila. Trebuie prezentat neaparat un document cu semnatura titularului (permis de conducere, pasaport, card semnat pe spate).

Se ofera calculator, dopuri pentru urechi de unica folosinta, 2 creioane bine ascutite, 4 foi.  Nu se permite accesul cu bijuterii (exceptie: verigheta) si accesorii sofisticate de prins parul.  Ochelarii sunt verificati.  In timpul examenului – mainile la vedere.

Este foarte liniste in sala. Au fost vreo 6/10 locuri ocupate. Nu am luat nicio pauza dupa ce am intrat. Nu ai voie sa scrii nimic in timpul tutorialului! Nu am remarcat ca era un anumit timp alocat tutorialului si ca as fi putut cumva temporiza inceperea examenului. Asa ca am “plonjat” direct in intrebari si a pornit cronometrul. Din acest motiv, am renuntat la a face “brain dump”; il exersasem acasa de cateva ori, nu mi-a luat niciodata mai putin de 15 min si a fost o decizie asumata sa trec peste acest pas, deseori recomandat.

Dificultatea si modul de prezentare a intrebarilor pe care le-am avut eu la examen, au fost intre simularea de examen si super PMP din softul care acompaniaza cartea Ritei.

La majoritatea, 2 raspunsuri erau usor de eliminat, intre 2 am stat destul pe ganduri. Am fost la un moment dat „behind schedule” dar am recuperat (foarte important sa iti pastrezi calmul si ratiunea).  Am fost cumva in dubiu cam pe tot parcursul examenului, am marcat multe intrebari pentru review, dar am reusit sa revizuiesc doar o mica parte dintre ele si la foarte, foarte putine am schimbat raspunsul. Am terminat cu 15 min inainte de a expira timpul. Am facut review in limita timpului ramas.

Mi s-au parut “pe dos” butoanele Next si Mark (raportat la mijlocul ecranului, Next era in stanga, Mark in dreapta). Dupa expirarea duratei testului, iti este propus un chestionar cu 9 intrebari despre performanta centrului de testare. Mi-am stapanit emotiile si curiozitatea si pe parcursul acestuia , in special pentru ca voiam sa le transmit mesajul despre butoane.

Rezultatul…super! Above Target la toate categoriile!

Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai luat-o pe acest drum – PMP?

In prezent nu am rol de PM, ci manager functional. Dar cand imi fac treaba, incerc sa aplic ce se poate din PMP. Incerc sa descopar modalitati de a influenta organizatia si eventual chiar PM-i din PMO. Mai avem colegi PMP in companie. Voi incerca sa tin legatura cu unii dintre ei, poate chiar sa imi gasesc drept mentor, un PMP mai experimentat.

Prin site-ul PMI si ProjectManagement.com, aflu ca se organizeaza multe evenimente. A fi PMP deschide o fereastra … fiecare o foloseste dupa cum doreste.

Ce sfaturi ai pentru aspirantii PMP?

In afara de ce am specificat deja la punctele anterioare….

  • Sa caute mereu sa inteleaga in ce mod se folosesc diversele tooluri in fiecare proces.
  • Sunt utile „smecheriile” din ultimul capitol al cartii Ritei
  • Eu am subestimat volumul de informatie de citit din standard conform recomandarilor, am lasat aceasta activitate pe sfarsit si m-am cam panicat. E bine ca aspirantii sa aiba asteptari realiste. Cam 3 zile pline pentru cine vrea sa citeasca si din standard. Recomandarile se mapeaza pe partea I. Nu am apucat sa citesc deloc partea de Agile. Cred ca am avut 1-2 intrebari simple la care am raspuns din experienta, cel mai probabil corect.
  • Sustin total recomandarea de a da examenul cat mai curand dupa curs.

Succes tuturor!

Mirela Stoica, PMP

Ianuarie 2019

Programele de pregatire pentru 2019 aici.

Pentru un program de pregatire in-house completează formularul de aici