Povestea mea – certificarea PMP! Trainerul a introdus „Logica” in viata mea!

Povestea mea – certificarea PMP! Trainerul a introdus „Logica” in viata mea!

 PMP – de la o intamplare la satisfactia „PASS”!

Certificarea PMP a fost pentru mine un subiect interesant încă de la primii pași în cariera de project manager. Însă ani la rând nici nu am îndrăznit să mă gîndesc că aș putea fi acolo. Am completat aplicația de pe site-ul PMI absolut dintr-o întâmplare. La câteva zile am primit notificarea că a fost acceptată, că este valabila timp de un an în care îmi pot programa examenul. Abia atunci am început cercetarea amănunțită despre cum aș putea să mă pregătesc.

Am luat manualul (PMBook) ca orice elev conștiincios, și tot așa nu am înteles nimic din el.

Am studiat un pic ce ofera piața din România în sensul pregătirii pentru PMP, așa am descoperit site-ul EDU, așa am descoperit metoda Rita. M-au convins că ei sunt profesioniștii care mă pot ajuta să înteleg dacă sunt pregatită pentru asta. Un plus pentru mine a fost că țineau cursuri și în Iași. La scurt timp am primit și noul meu manual PMP® Exam Prep pe care l-am parcurs ca o lectură ușoară, dar care începea să dea un sens conținutului din PMBook. Abia la curs însă am început să înteleg cu adevărat. Tot materialul consistent a fost structurat și explicat astfel încât Ilie a introdus „logica” în viața mea.  Si am fost la câteva. Ilie m-a învățat să învăț pentru examen și cel mai important: m-a convins ca pot face asta.

Pregatirea pentru PMP

În cazul meu a durat ceva vreme pregătirea post training pentru că a coincins și cu o perioadă extrem de aglomerată profesional. Și de această data trebuie să îi mulțumesc lui Ilie pentru încurajările constante de a nu renunța. PMP Exam Prep, împreună cu secțiunile din PMBook indicate la finalul cursurului, au devenit lectura de (aproape) fiecare seară. În ciuda trecerii timpului toate informațiile acumulate în timpul cursului au rămas acolo. Cu greu și forțată mai mult de împrejurări, urma să se schimbe conținutul PMBook, am programat și data examenului.  Aceasta a fost chiar cu câteva zile înainte de expirarea termenului de valabilitate pentru Fifth Edition.

De la data programării și până la examen, timp de aproximativ o lună și jumătate, a fost pregătirea efectivă. Am parcurs Rita de două ori, a doua oară împreună cu Focused Test din softul de pregătire PM FASTrack la final de fiecare Knowledge Area. Am încheiat pregătirea cu un Exam Simulation încurajator, o nouă parcurgere rapidă a Ritei mai ales pe gap-uri, un Super PMP descurajator și un drum spre București în care nu m-am mai gândit la nimic.

Examenul PMP

La examenul PMP, primul impact cu întrebările a fost că nu mai văzusem nimic asemănător până atunci. Am rămas blocată pe prima întrebare câteva minute bune, am răspuns nesigur și am trecut mai departe. Am continuat așa preț de câteva întrebări cu același sentiment de nesiguranță „mark for review”. Treptat am început să mă simt mai confortabil cu întrebările. Foarte multe din Change, puține teoretice, puține calcule, marea majoritatea a acestora sunt situaționale, la care poți elimina cu ușurință două răspunsuri, dar celelalte două rămase îți dau mari  bătăi de cap. Am parcurs în totalitate examenul în primele 3 ore. Am revenit pe întrebările marcate pentru review, după care am revenit și pe cele nemarcate.

Am schimbat foarte multe răspunsuri, mai ales la întrebările inițiale, am încheiat împăcată examenul când au expirat cele 4 ore având o singură idee în minte: „fie gandești ca ei, fie nu, oricât aș învăța nu aș putea să fac examenul acesta mai bine, probabil nu am să trec însă cel puțin am încercat dar aceasta va fi prima și singura mea încercare”.

Rezultatul a fost un Congratulations cu un „Above target” pe line și satisfacția mea imensă!

Dupa examenul PMP

Cu sau fără rezultate materiale imediate, certificarea PMP îți dă încrederea și mulțumirea de sine care este dincolo de orice altă motivație.

Concluzia: este cel mai greu examen pe care l-am dat până acum! Este extrem de important să îți îndrume cineva pașii! Restul este multă multă muncă. În mod evident nu este un examen pentru începători. Este o misiune grea si pentru cei cu experiență: trebuie să gândești ca un american, când toată viața ai procedat ca un român. 😊

Anca Bejenariu, PMP

Project Manager

Screen Shot 2018-01-05 at 10.27.39