Cum am obtinut certificarea PMP din prima incercare! „Trainingul s-a dovedit a fi o redefinire a tot ceea ce stiam despre formatul trainingurilor de azi. „

Cum am obtinut certificarea PMP din prima incercare! „Trainingul s-a dovedit a fi o redefinire a tot ceea ce stiam despre formatul trainingurilor de azi. „

 

            

Cum ai descrie experienta pregatirii examenului PMP cu EDU  – activitati pre-training, training , suport post training ?

Interactiunea constanta cu EDU, inca de la inscriere si pana la obtinerea certificarii PMP, m-a ajutat sa ma mobilizez. Am fost placut surprinsa sa primesc cu atata punctualitatea cartea Ritei, fix cand Gabriela mi-a zis ca va ajunge. Eram sceptica, un pic. Sosirea cartii PMP Exam Prep a facut totul sa devina real si presiunea pe mine, a inceput sa creasca. Evident, nu am reusit sa parcurg cartea in totalitate inainte de training si acest lucru a fost un minus pentru mine, cand trainingul a inceput. Cred ca daca as fi avut notiunile din Exam Prep macar o data citite de la cap la coada, fixarea informatiilor de pe parcursul trainingului ar fi fost mult mai rapida.

Trainingul PMP s-a dovedit a fi o redefinire a tot ceea ce stiam despre formatul trainingurilor de azi. Nu  a avut nimic din prezentarile plictisitoare si uneori redundante ale altor traininguri. Totul a fost intens, informatia bine structurara, prezentata sub o forma schematica, care sa ajute la construirea scheletului, bazei, pe care ulterior sa poti adauga informatia citita in particular. Un rezumat mai scurt despre training: un timp foarte bine investit, un timp castigat.

Suportul post training, a fost cel care a inclinat balanta, cel care m-a ajutat sa ma mobilizez si sa ajung la momentul victorios al certificarii. Sunt ferm convinsa ca daca nu ar fi fost Ilie, care sa vina periodic sa ma intrebe, cum stau cu invatatul, as fi amanat momentul examenului la nesfarsit.

Cum te-a ajutat metoda completa RITA carte-training-soft simulare?

Metoda Rita, este clar o metoda care functioneaza. Pentru mine, ca sa pot acumula atata infomatie intr-un timp destul de condensat este important sa inteleg, sa transpun in practica ceea ce invat. Cartea Ritei asta face si o face bine, clar, structurat. Softul, este si el de mare ajutor. Faptul ca poti sa faci simulari de examen, este un mare atuu. Simplul fapt ca trebuie sa iti pastrezi concentrarea timp de 4 h, este un test de anduranta pentru multi dintre noi, cei care am terminat scoala cu mult timp in urma. Daca mai adaug si complexitatea intrebarilor, care te pun in situatii de finete, de a itentifica cu exactitate procesul si momentul procesului in care te afli, atunci chiar ai parte de un examen ce-ti testeaza limitele.

Cum a fost la examenul PMP? Care au fost provocarile pentru tine?

Cum ziceam mai sus… Examenul PMP a fost o testare de limite din toate punctele de vedere: am avut emotiile firesti unui exam cu miza mare si m-au uimit procedurile stricte de securitate (nu mi s-au lasat nici macar servetele nazale, eu suferind in perioada aceea de o cumplita alergie) ale centrului de testare. Ca sa fac o gluma, m-am simtit ca la un control vamal, cu o siguranta incerta ca vei fi lasat sa treci, desi tu stii ca esti ok, ca visa-i valida, dar daca li se pare lor ceva…. Am terminat cele 200 de intrebari in 3,5 h. Cu timpul ramas, am preferat sa revin asupra intrarilor pe care le marcasem pentru review si nu mi-am luat nicio pauza. Intrebarile de la examen mi s-au parut mai usor de urmarit decat cele din simulator. Ma refer la faptul ca erau mai scurte si nu cu foarte multe informatii suplimentare redundante.

Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta si ai luat-o pe acest drum?

Intotdeauna mi-am dorit sa am o meserie. Educatia din sistemul nostru scolar nu mi-a oferit aceast lucru. Da, am terminat o facultate, o specializare dar nu pot spune ca aveam o meserie. Faptul ca am obtinut aceasta certificare, ma ajuta sa zic acum, da am o meserie, sunt project manager. Acum stiu care sunt bunele practici pentru aceasta meserie, acum pot sa o practic folosind instrumente cunoscute la nivel international si nu doar dupa ureche (feeling). Faptul ca fac parte dintr-o comunitate al carei scop este perfectionarea continua, de pe urma careia pot sa ma imbunatatesc profesional continuu pentru mine inseamna mult. Si evident si nu cel din urma, perspectiva financiara pe care aceasta certificare internationala mi-o poate oferi.

Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea PMP?

Am cateva sfaturi 🙂 :

  1. Sa inceapa din timp sa citeasca Exam Prep Book si sa treaca odata prin informatie, inainte de training
  2. Dupa training sa-si pastreze concentrarea si determinarea. Un plan de invatare pe zile, ajuta. Calculati si timp de rezerva :). Eu ca am aplicat metodologia de planning interativa 🙂 (am schimbat planul de invatat de vreo 2 ori in 2 luni, dar am respectat dead line-ul).
  3. Sa faca cel putin 2 simulari de examen curat, in care sa aloce cele 4 h, fara intrerupere.
  4. Dupa prima simulare, indiferent de rezultatul obtinut sa isi programeze examenul. Un alt factor puternic motivant, pe langa mesajele lui Ilie :), este sa stii ca in data X ai examen.
  5. Sa revada intrebarile la care au raspuns gresit, citind explicatiile raspunsurilor corecte. Usor, prin exercitiu, incepi sa iti dai seama de sensul si scopul intrebarilor.

Multumesc,

Catalina Cresneac, PMP

BI Project Manager at Hewlett Packard Enterprise

Urmatoarele sesiuni PMP Exam PREP aici