Cum am obtinut certificarea PMP „Trainingul este de mare ajutor daca parcurgi cartea RITA Exam PREP inainte de curs”

Cum am obtinut certificarea PMP „Trainingul este de mare ajutor daca parcurgi cartea RITA Exam PREP inainte de curs”

                 

Cum ai descrie experienta pregatirii examenului PMP cu EDU – activitati pre-training, training si suport post-training ?

Trainingul PMP Exam PREP este foarte bine structurat si atinge toate punctele importante pentru o foarte buna pregatire pentru examen. Faptul ca nu se folosesc slide uri, ci se pune accent pe interactiunea cu participantii este un plus. Astfel,  se creeaza conditii pentru a intelege materia si a dezvolta si aprofunda  anumite teme in functie de necesitatile cursanitilor.

Informatiile primite prinvind examenul, cum sa abordezi pregatirea si ce este important de urmarit in cadrul pregatirii au fost de mare ajutor. Faptul ca trainerul a prezentat in mod corect. informatiile privind sustinerea examenului m-a ajutat in pregatire. Trainingul a ajutat si in estimarea timpului necesar studiului si identificarea temelor care au necesitat un studiu mai aprofundat din partea mea. Beneficiul este maxim daca, inainte de curs, parcurgeti macar o data cartea RITA Exam Prep.  Materialele  oferite de trainer (prezentate schematic) sunt de mare ajutor pentru sintetizarea/intelegerea informatiilor.

Cum te-a ajutat metoda completa de pregatire EDU carte-curs-soft de simulare?

Metoda completa RITA si materialele complementare sunt cuprinzatoare si ofera explicatii clare la materia prezentata in PMBoK. Modul cum este scrisa cartea RITA si structurarea informatiilor este de mare ajutor in procesul de invatare. Eu am parcurs cartea complet o singura data, mi-am facut notite la fiecare capitol si am recitit inainte de exament cap 2 si 3 (PMIsme si procesele) asa cum este recomandat in RITA la modul de pregatire pentru examen.

Softul  m-a ajutat sa fac simulari inaintea sustinerii examenului de PMP . Astfel, am reusit sa identific temele unde cunostintele mele necesitau imbunatatiri. Totodata, facand mai multe simulari, am invatat „sa citesc” intrebarile si se estimez incadrarea in timp. La multe intrebari, ca sa intelegi ce este intrebat, este necesar sa citesti doar ultima parte a intrebarii. Citind aceasta ultima parte mai intai, te ajuta sa sintetizezi infomatiile din intrebare. Astfel poti da raspunsul corect mult mai repede.

Recomand o simulare de examen si in varianta cu cele mai grele intrebari.  Aceasta e o provocare dpdv al incadrarii in timp. Intrebarile de la examen nu sunt toate asa de grele.

Cum a fost la examen? Care au fost provocarile pentru tine?

Unele intrebari la examen au fost peste nivelul celor din simularile soft RITA. Provocarea cea mai mare este sa intelegi corect intrebarea si sa ai grija la formularea intrebarilor. Unele intrebari au fost formulate cu dubla negatie, greu de inteles fiind folosite multe informatii care doar partial aveau legatura cu raspunsul -aici am pierdut cel mai mult timp. Timpul a fost una dintr e provocari, dupa ce am parcurs toate cele 200 de intrebari mi -au ramas doar cateva minute la dispozitie, in situatia aceasta, daca ar fi fost nevoie sa fac pauza nu m-asi fi incadrat in timp.

Totodata e bine de stiut ca in sala unde se sustine examenul se sustin si alte examene, nu doar cel de PMP, se circula destul de des prin incapere, cateodata se si vorbeste (cu toate ca doamnele de acolo si-au dat toata silinta sa mentina linistea in incapere) si asta te distrage.

Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta si ai luat-o pe acest drum?

Faptul ca am aprofundat niste cunostinte ma ajuta in proiectele pe care le coordonez. Am reusit sa am o imagine mai clara asupra coordonarii proiectelor mari, sa inteleg ce am facut gresit pana acum in planificarea si executia proiectelor. Faptul ca am trecut prin aceasta experienta m-a ajutat sa ma autodisciplinez, sa imi organizez mai bine timpul.

Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea PMP?

Inainte de participartea la training este foarte indicat ca participantii la curs sa parcurga cartea RITA complet. Uterior, sa folosesca orele de curs pentru a lamuri ceea ce nu este clar pentru ei.

Este de mare ajutor intelegerea termenilor specifici de PM, la ce se refera exact pentru a intelege corect intrebarile de la examen.

Intelegerea T&Ts si la ce sunt folosite, chiar daca acestea nu sunt folosite uzual. Am avut cateva intrebari la examen la care se intreba care este tool sau technique cel mai potrivit pentru situatia descrisa. Multe din tools amintite in Rita nu le-am folosit in proiectele mele pana acum, astfel am fost nevoita sa invat la fiecare aplicabilitatea.

Invatarea formulelor de calcul te ajuta sa castigi timp la examen. Intrebarile de calcul nu sunt grele .. dar necesita timp mai mult.. pana citesti informatiile din enunt.

Respectarea indrumarilor date de trainer in cadrul cursului pentru pregatirea examenului.

Ioana Poplăcean, PMP

Urmatoarele cursuri PMP Exam Prep aici