Cum am obtinut certificarea PMP? „Am reusit sa imi fac o “harta” mentala a tuturor proceselor si sa inteleg asteptarile pe care PMI le are de la rolul de PM.”

Cum am obtinut certificarea PMP? „Am reusit sa imi fac o “harta” mentala a tuturor proceselor si sa inteleg asteptarile pe care PMI le are de la rolul de PM.”

              

Cum ai descrie experienta pregatirii cu EDU – activitai pre-training, training , suport post training ?

Cursul PMP Exam PREP mi s-a parut deosebit de util! In primul rand pentru ca ajuta la structurarea informatiei foarte stufoase. In al doilea rand deoarece s-a bazat foarte mult pe discutii si exemple concrete si nu pe teorie prezentata sec. Structura de tip “matrice”, in care fiecare knowledge area este corelata cu cele 5 grupe de procese I/P/E/M&C/C pe mine m-a ajutat foarte mult.

Cum te-au ajutat metoda completa RITA carte- training- soft simulare?

Cartea a venit ca o completare a cursului. Nu citisem decat foarte sumar anumite pasaje din carte anterior cursului ( poate ~10%) si parerea mea personala e ca nu este neaparat un pre-req obligatoriu pentru curs sa citim cartea, dar ajuta foarte mult. Pe mine m-a ajutat mai mult ca dupa curs sa vin peste notitele luate si sa imi completez anumite notiuni din carte pe care fie nu le retinusem la curs, fie nu au avut timp sa fie acoperite ( ie. Comunicare, Tools & Techniques- detaliat, termeni si notiuni necunoscute). Daca nu luam >80% la aceste teste, mai faceam 1, max 2 teste a 20 intrebari in plus ( s-a intamplat doar la Risk & Procurement- daca retin corect).

Ulterior am facut 1 test complet (200 intrebari) si unul aproape complet (163 intrebari) la ambele luand >80% si m-am programat la examen. Pana la examen am recapitulat notitele din caiet ( completate cu ce imi notasem aditional singura din carte) + paginile de la tine cu I/T&T/O (apropos, f utile). Nu am downloadat si nu am citit nimic din PMBOK, sincer nu cred ca e necesar avand cursul+ cartea…

Cum a fost la examenul PMP? Care au fost provocarile pentru tine?

Provocarea la examen a fost in primul rand setup-ul, mi s-a parut deranjant ca nu am putut lua in sala o sticluta de apa, sau ca pt a merge la toaleta trebuia sa ma deplasez la un etaj si sa trec iar prin verificarea de securitate ( in total as fi pierdut minim 10 minute)- pana la urma m-am abtinut 4h de la nevoile fiziologice si de la apa :)- poate pt altcineva nu reprezinta o problema, dar pt mine a fost o sursa semnificativa de disconfort.

Ca si continut de examen, intrebarile au fost mai scurte decat cele din Fastrack, dar mai dificile, nu mi se parea la fel de “evident” raspunsul corect, a trebuit sa fiu mai atenta si sa recitesc uneori intrebarea si variantele de mai multe ori; au fost f multe din area PICC/Change requests si risk management si mai multe decat ma asteptam legate de comunicare & stakeholder management; au fost si cateva pe care nu le-am inteles ( posibil sa fi fost din cele 25 nescorate); in rest foarte putine de calcul, aproape ca nu am avut nevoie de foaia pusa la dispozitie si cred ca de multe ori conteaza acel “common sense” in alegerea raspunsului.

Timpul mi s-a parut oarecum la limita, chiar daca nu am facut pauza, am terminat in 3h:45, desi acasa 200 intrebari din Fastrack le facusem in 2h:45.

Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta si ai luat-o pe acest drum?

Eu vad 2 beneficii principale:

–  Faptul ca se sedimenteaza niste notiuni pe care chiar le poti folosi in experienta practica, astfel poti invata o abordare mai buna a modului in care lucrezi pe proiect

–   Deschiderea catre posibilitati de avansare mai facila in cariera, avand in vedere ca este o certificare recunoscuta in piata nationala, dar si in afara tarii.

 

Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea PMP?

–   sa faca primul pas :);  un curs la clasa nu cred ca se compara cu unul online, cel la clasa este o investitie care merita pe deplin pentru a nu pierde timpul inutil cu a citi material prea mult sau prea putin relevant;

–   sa parcurga cartea cel putin o data pt fixarea cunostintelor de la curs si pentru completarea a ce nu a fost acoperit in acea saptamana;

–     sa faca teste asa cum ne-a indicat trainerul, ~40 intrebari/ knowledge area si acolo unde apar probleme sa se insiste pana la intelegerea zonelor neclare;

–    sa nu piarda prea mult timp cu invatarea teoriei, cred ca intelegerea ei este mai importanta, plus ca majoritatea intrebarilor sunt chiar de bun simt, mai ales daca experienta minima de PM este reala.

Andreea Bitanu, PMP

Urmatoarele cursuri PMP Exam PREP aici