Cum a fost experienta pregatirii examenului PMP cu EDU?
Experienta pregatirii cu EDU a fost una inedita, adaptata la nevoile si la viteza societatii moderne. Pregatirea pre-training m-a ajutat sa pun bazele reusitei. Metodele de predare, specifice unui curs informal, au creat premizele unei colaborari permanente cu trainer-ul. Experienta noastra anterioara a fost aliniata cu conceptele teoretice astfel ca invatarea a devenit un proces mult mai atractiv. Metodele pedagogice bazate pe elemente vizuale au fost cheia succesului acestui training si a certificarii PMP. Trainer-ul a avut o energie debordanta cu care ne-a captivat si antrenat de-a lungul cursului. Suport-ul post training a fost, de asemenea, excelent. Invatarea colaborativa prin intermediul grupului social a fost foarte eficienta in aceasta perioada iar trainer-ul a raspuns intr-un timp foarte scurt la toate intrebarile sau nelamuririle noastre.
Cum te-a ajutat metoda completa RITA – carte-curs-soft?
Cartea Ritei impreuna cu training-ul de la EduFirst au facut posibile certificarile colegilor mei si, bine-nteles, a mea. Sfatul de a parcurge inainte de curs toata cartea Ritei este extrem de valoros. Dar se le luam pe rand.
Cartea este foarte bine structurata si prezinta toate informatiile “seci” din standard intr-o maniera mult mai “digerabila”. Urmareste exemplul cartilor de studiu din universitatile americane, cu multe explicatii, exemple si sfaturi pentru a putea intelege si retine mai usor conceptele prezentate. Process chart-ul este un element cheie! Retinerea si interpretarea lui este esentiala. Am apreciat foarte mult si FastTrack-ul, programul de testare si simulare de examen. Efectiv, aici iti faci antrenamentul pentru examen. La sfarsitul fiecarui test sau simulare sunt statistici cu zonele unde mai trebuie insistat sau unde te-ai descurcat OK.
Cursul vine in completarea cartii. Trainer-ul depune multa pasiune si asta se vede pe tot parcursul cursului. Ajuta enorm la sintetizarea cunostiintelor si la explicarea conceptelor, insistand asupra zonelor mai dificile. Tusele personale, mai ales smiley-face-ul, fac distinctia fata de orice alt curs.
Cum a fost la examenul PMP? Care au fost provocarile pentru tine?
La examen au fost, firesc, destul de multe emotii. Ele s-au disipat, treptat-treptat, dupa ce am reusit sa intru in atmosfera si m-am afundat in subiecte. Aproape toate intrebarile au fost situationale, dar este firesc, pentru ca PMI incearca sa-ti testeze capacitatea de intelegere si procesare, nu doar retinerea seaca de informatii. Au fost foarte multe intrebari din “Monitoring and Control” si mai ales din “Integrated Change Control”. Nu au fost prea multe intrebari care sa necesite calcule, probabil in jur de 5 sau 6. Cele mai multe intrebari aveau 1 sau 2 variante care puteau fi eliminate imediat, dar pentru restul variantelor trebuia sa intelegi intreg contextul, sa deduci in ce faza a proiectului te afli, sa treci in revista ce s-a facut pana atunci si ce urmeaza. Asa am reusit sa aleg varianta corecta, desi au fost unele intrebari la care toate variantele pareau corecte, insa doar una era “cea mai potrivita”. Recomand o atentie sporita la intrebarile care folosesc “what you do FIRST?” sau “… EXCEPT…”. In examen termenii acestia nu sunt trecuti cu majuscule si pot fi usor ratati. J
Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta si ai luat-o pe acest drum?
Desi am trecut in urma cu 1 an la o alta companie iar acum am o pozitie de Functional Manager, faptul ca am parcurs acest training si am reusit sa obtin certificarea PMP ma ajuta in mod activ sa privesc problemele din alta perspectiva si chiar sa lucrez mai eficient cu colegii din PMO. In mod cert aceasta experienta imi permite explorarea altor oportunitati.
Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea PMP?
Studiu si intelegerea conceptelor. Ma repet, nu este suficienta doar o invatare pe de rost a termenilor, ci este esentiala aplicarea acestora in viata proiectelor de zi cu zi. Cartea Ritei trebuie parcursa de cel putin 3 ori, integral, pentru a putea “inradacina” succesiunea proceselor si tool-urile asociate acestora. Testele sunt extrem de importante, ele asigurand atat legatura cu metodologia de examen cat si o imagine asupra status-ului pregatirii. Recomand cu caldura reviziuirea paginilor de la curs, ele sintetizand excelent aspectele importante ale capitolelor respective. De asemenea, sustin indrumarea traniner-ului, de a sustine examenul la o perioada cat mai scurta dupa sfarsitul cursului. Mult success!
Engineering Manager, Intel Corporation
Urmatoarele cursuri PMP Exam Prep aici