Cum am obtinut certificarea PMP din prima! „Metoda e unica… impreuna, in fiecare zi, am construit logica din spatele acelor concepte si le-am structurat pentru a fi intelese si invatate odata pentru totdeauna.!”

Cum am obtinut certificarea PMP din prima! „Metoda e unica… impreuna, in fiecare zi, am construit logica din spatele acelor concepte si le-am structurat pentru a fi intelese si invatate odata pentru totdeauna.!”

 

Cum ai descrie experienta pregatirii pentru PMP cu EDU – pre training, training (metoda fara slide-uri), suport post training ?

Experienta pregatirii examenului PMP cu EDU (#noicredemineducatie) a fost una foarte frumoasa, interesanta si dinamica in fiecare moment. Mi-a placut foarte mult faptul ca nu mi s-au prezentat concepte si idei pe care sa le iau de-a gata. Dimpotriva, impreuna cu trainerul, in fiecare zi, am construit logica din spatele acelor concepte si le-am structurat pentru a fi intelese si invatate odata pentru totdeauna. Metoda predarii este unica, prin flipchart si markere colorate. Mi-a placut faptul ca fiecare zi, fiecare moment era activ, nu puteai sa motai in spatele laptopului sau cu ochii in vreun powerpoint si cu mintea aiurea;  mu, erai prins in mrejele managementului de proiect, ca si cum te jucai cu un caleidoscop si mereu aparea ceva nou care te facea sa spui in sine ta “Uaaaa”.

Cum te-au ajutat metoda completa RITA carte-curs-soft?

Metoda RITA a structurat rational materia in ariile de cunostinte. M-a ajutat foarte mult in a ma focusa pe detalii pentru a putea intelege imaginea de ansamblu. Softul e foarte util, insa are capcanele lui. Daca faci prea multe simulari risti sa inveti intrebarile si sa cauti cuvintele cheie din raspuns, nu mai stai sa te gandesti deloc, iar rezultatul poate fi inselator. Mi-a placut mult de tot si functionalitatea de SUPER PMP, cu cele mai grele intrebari, care m-a adus cu picioarele pe pamant si mi-a permis sa stau ancorata in prezentul cunostintelor mele.

Cum a fost la examenul PMP,ce ti s-a parut greu la examen, care au fost provocarile?

Am urmat toate sfaturile din cartea RITEI. M-am “delegat” la Bucuresti cu doua zile inainte de data examenului, am fost cu o zi inainte la test center pentru a ma familiariza centrul de testare, in ziua de dinainte am facut ceva relaxant si m-am odihnit. Principiul meu a fost sa fac totul astfel incat sa nu am surprize in ziua examenului, surprize care sa ma defocuseze de la scopul meu.

Am ajuns in dimineata examenului la test center relaxata, dar concentrata, spunandu-mi ca pentru acest moment m-am pregatit atatea luni si chiar vreau sa vad ce inseama acest examen si daca am capacitatea sa-l iau. Eu am pornit de acasa cu obiectivul de a lua examenul, mentalitatea mea fiind “Sunt aici sa iau acest examen, nimic altceva”.

Examenul PMP..

Examenul in sine nu a fost dificil. Intrebarile asemanatoare cu softul, insa ce a fost pentru mine provocator a fost faptul ca ma implicam in fiecare situatie prezentata in intrebare: pleaca resursele, nu ies bine din testare componente cheie, o activitate de pe drumul critic dureaza mai mult decat era estimat si tot asa. Metoda pe care eu am folosit-o in pregatire a fost si cea pe care am folosit-o la examen: cand citeam intrebarea, intotdeauna dadeam un raspuns din cele afisate, insa daca nu era sigura in sensul in care, daca la o a doua citire un alt raspuns mi s-ar fi parut “mai” corect, o marcam pentru “review later”.

 

Exista si aici un risc, si anume ca, la final, de obicei in 2h40min terminam intrebarile toate, sa fii prea obosit pentru review si sa mergi cu primul instinct numai din dorinta de a termina odata! Am exersat mult pentru acest examen, si la momentul testului, am avut cam 70 de intrebari marcate cu review, numai cele pe care ma gandeam ca, la o a doua citire, as fi reconsiderat primul raspuns. Si am avut surprize: la prima trecere, de exemplu, citisem din viteza cuvantul “resigned” ca “reassigned” si se schimba cu totul, in mod evident, raspunsul. Fiind atat de obisnuita cu resurse realocate, cine sa se mai gandeasca la posibilitatea demisiei.

And..

Cu 25 de minute inainte de terminarea timpului alocat, eram gata cu totul. Mi-am spus sa mai astept, sa respir si sa apas “Score Exam” la finalul timpului. Insa, uitandu-ma la cronometru, 00:24:57, 00:24:56… m-am gandit ca cifra 24 inseamna foarte mult pentru mine (e o zi de nastere importanta) si am zis ca e un semn bun  si ca trebuie sa apas acum “Score Exam”! De parca semnele mi-ar fi decis scorul examenului. In timp ce ma pregateam sa apas butonul, inima a inceput sa imi bata atat de tare incat am crezut ca toti ceilalti test takers nu se pot concentra din cauza tobelor gigantice din pieptul meu. Am apasat si am asteptat cu respiratia taiata… “Would you like to take a survey while you wait?” a aparut pe ecran.

Sigur, zic, am cateva minute libere pana la infarct. Dupa survey, a aparut cuvantul magic “Congratulations”. Am rasuflat adanc si nu ma mai puteam opri din zambit, am simtit cum o mare greutate se ridica de pe umerii mei, si nu-mi venea sa cred de ceea ce tocmai realizasem.

Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta si ai luat-o pe acest drum?

Pentru mine, beneficiile sunt incomensurabile. Faceam de cativa ani activitati de management de proiect, insa simteam nevoia unei legitimitati in ceea ce fac. Faptul ca, atunci cand mi-am propus sa iau examenul de PMP, m-am organizat ca niciodata in viata, am citit cartea toata inainte de cursul de EXAM PREP, apoi mi-a reluat materia pe capitole mari, am facut focused tests din zone de cunostinte unde ma simteam nesigura, am cautat ce nu stiu si l-am transformat in ceea ce stiu, am venit la birou in ultimele 8 saptamani inainte de examen in fiecare sambata si duminica, pentru ca era liniste, sa pot invata si sa fac exam simulations.

Pentru mine, procrastinatoarea de pana acum cateva luni, e piatra de temelie catre o viata profesionala structurata, dominata de getting things done si libera de spaima termenelor limita. Intreaga experienta m-a modelat ca si profesionist, setand standardele pentru ceea ce inseamna calitate in viata profesionala.

Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea PMP?

Ce sfaturi am pentru cei care-si doresc certificarea PMP? Just do it!

Daca ti-ai setat un obiectiv, atinge-l. Project management is not about wishing, is about doing – este unul dintre primele lucruri pe care le vei invata.

Dupa ce am luat examenul, am mers la biroul din Bucuresti, unde este o partea din echipa mea – eu si managerul meu suntem la Brasov, sa sarbatorim. Toti s-au bucurat, m-au imbratisat, mi-au spus ca sunt mandri de mine si ca am realizat ceva cu adevarat important. Managerul meu era si el foarte foarte bucuros, a trimis vestile bune in companie.  Momentul in care am primit atatea mesaje de felicitare a fost unul cu adevarat  plin de recompense!

Va multumesc pentru efortul depus si pentru toate cunostintele pe care le-ai impartasit cu mine si abia astept sa ne redevem la PDU’s, acum ca de la PMP la PMP 😊

Multumesc,

Alina Oprea, PMP

Urmatoarele cursuri PMP Exam Prep aici