Experiența #PMPdinprima, Constantin Nistor PMP

Experiența #PMPdinprima, Constantin Nistor PMP

Cum ai descrie experiența pregătirii cu EDU pentru obținerea certificării PMP?

Căutam de ceva timp mai multe răspunsuri la întrebarea dacă să aleg certificarea Prince sau PMP. După ce am făcut puțină documentare și la recomandarea soției, care urmase acest training înaintea mea, am ales să merg cu certificarea PMP. Am ales training-ul oferit de EDU differentiate yourself și susținut de Ilie Drăgan. Odată ce m-am decis sa fac acest pas, totul a decurs foarte rapid. Am intrat pe site-ul lor, mi-am ales perioada training-ului și m-am înscris la cursul ales. În câteva zile de la înscriere am primit materialele de training și mai multe detalii referitoare la pregătirea pentru curs.  Ilie recomandă să citești materialele de curs înainte de prima întâlnire, lucru care va aduce mai multă claritate în timpul training-ului.

De aici a început munca pentru obținerea certificării PMP.

Training-ul susținut de Ilie nu a fost unul ușor, datorită cantității de informație primită și mai ales a modului în care îți este prezentată această informație, fără slide-urile clasice. Training-ul conține și o  simulare a unui examen PMP, lucru care, cel puțin pe mine, m-a făcut să realizez că trebuie să trag tare pentru obținerea acestei certificări. Obținerea certificării nu este ca o plimbare în parc. Este mult de muncă dacă vrei să o obții.

În timpul cursului toată informația necesară a fost sintetizată și prezentată de către Ilie ca un process flow ușor de înțeles. Dacă am avut întrebări sau nelămuriri am găsit răspunsurile necesare. Ilie încearcă să facă mereu „clară treaba”, chiar dacă la prima vedere pare o lecție de limbă străină. Ținta primară a training-ului este să te facă să înțelegi tot ce trebuie să aplici la examen. Întrebările primite sunt situaționale, iar răspunsul nu poate fi găsit cu subiect și predicat în materialul de training.

După terminarea training-ului am primit răspunsuri și sfaturi ori de câte ori am avut nevoie. Ilie mi-a fost alături și m-a ghidat în toți pașii necesarii învățării, aplicării și programării la examen. Pentru că am fost norocos, aplicația mea pentru examen a fost selectată pentru audit. Și aici l-am avut alături pe Ilie care m-a ajutat cu sfaturi și un gând pozitiv.

Cum te-au ajutat materialele de pregătire PMP Exam Prep Rita Mulcahy?

Combinația dintre training, carte, softul pentru simularea examenului, cât și sfaturile primite de la Ilie după finalizarea training-ului mi-au dat  încredere că pot obține această certificare din prima încercare. Cartea Ritei mi-a oferit toată informația de care am avut nevoie. Atât pentru examen cât și pentru a îți face viața de PM mai ușoară. Cartea mi-a facilitat înțelegerea și celorlalte materiale pe care trebuie să le studiezi pentru examen. Materiale pe care le-am putut accesa odată ce am devenit membru al PMI (PMBOK, etc.)

Prin modul în care este construit softul de simulare a examenului, acesta m-a ajutat foarte mult în a descoperi unde am cunoștințe mai slabe și unde am puncte forte. În urma simulărilor am putut vedea foarte ușor subiectele la care aveam nevoie să petrec mai mult timp. Prin faptul că softul face trimitere la pagina din carte în răspunsul întrebării, m-a ajutat foarte mult pentru că nu am mai pierdut timp căutând răspunsul.Utilizând ambele instrumente de pregătire am putut vedea clar, la ce nivel eram cu înțelegerea informației și pregătirea pentru examen. Având la dispoziție grafice și rapoarte ale activității mele în simulatorul de examen. Am putut comunica eficient cu Ilie pentru a alege momentul ideal de susținere a examenului.

 

Cum a fost la PMP Exam? Care au fost provocările?

Dacă ai urmat pașii spuși de Ilie la terminarea training-ului, examenul este cea mai ușoară parte a acestei aventuri. Pentru mine examenul a venit cu ceva emoții, chiar dacă nu era primul de acest calibru. Tot procesul prin care am trecut mi-a reamintit că este un examen care trebuie tratat foarte serios.

Partea grea a examenului mi s-a părut faptul că întrebările sunt mult mai vagi decât cele din softul de pregătire. Întrebările implică o bună înțelegere a tuturor topic-urilor necesare certificării și nu o memorare a cărții. O altă situație dificilă este faptul că nefiind vorbitor nativ de engleză, câteodată mi-a fost mai dificil să înțeleg perfect sensul întrebării. Uneori, am avut nevoie să citesc de câteva ori aceeași întrebare, de aici rezultând o ezitare în a alege răspunsul corect.

Pentru mine o provocare a examenului a fost să îmi mențin concentrarea timp de patru ore. Să nu pierd prea mult timp gândind răspunsul la o întrebare și să îmi înfrâng oboseala.

 

Ce beneficii crezi că are pentru tine faptul că ai trecut prin aceasta experiență?

Această experiență a însemnat mai ales să reînvăț să învăț la un nivel susținut (nu am învățat așa nici măcar în sesiune). Totodată să descopăr foarte multe informații noi care o să mă ajute în cariera mea de PM.

Ca orice certificare internațională, în primul rând te face să ieși în evidență în rândul celorlalți Project Manageri. Această certificare îți oferă cumva o mai bună oportunitate în a fi ascultat de către ceilalți. Oferă o greutate vorbelor tale în ceea ce privește project management-ul și nu numai.

Nu în ultimul rând această certificare îți oferă o mai bună perspectivă și un avantaj în căutarea unor noi oportunități de lucru și îți oferă mijloacele pentru o mai bună negociere a părții financiare.

 

Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc certificarea PMP?

Dacă te-ai decis să faci acest pas, trebuie să știi că nu o să fie ușor și că trebuie să fii all in. Nu este o certificare ieftină, Nic ca timp alocat și nici ca bani investiți. Am avut momente când învățam și vedeam că procentele nu cresc și  am vrut să renunț.  Ilie a fost acolo să mă încurajeze și să nu abandonez.

Odată ce ai ales să faci acest pas trebuie să știi că o să ai nevoie să dedici timp pentru înțelegerea tuturor subiectelor (mai ales ale rolurilor în proiect). Să fii atent la curs și să urmezi pașii spuși de Ilie. Numai așa o să poți deveni unul din cei care au luat certificarea PMP din prima.

La examen nu îți face griji pentru faptul că nu o să ai suficient timp pentru a răspunde la toate întrebările.  Nu îți lua multe lucruri la tine, pentru că oricum nu ai voie cu ele în sala de examinare (inclusiv servețelele rămân afară).

 

Mulțumesc EDU și Ilie pentru tot ajutorul oferit pentru obținerea „PMP din prima” și a unui muncit „above target”.

Constantin Nistor PMP

 

 

Următoarele sesiuni PMP Exam Prep cu Ilie Dragan aici