Cum am obtinut certificarea PMP – 52 „A fost cel mai fain curs la care am participat!”

Cum am obtinut certificarea PMP – 52  „A fost cel mai fain curs la care am participat!”

„Cum descrii experienta pregatirii cu EDU pentru examenul PMP ?

Am primit cartea, PMP Exam PREP Rita Mulcahy,  cam cu 1 luna inainte de curs. M-am apucat sa citesc cartea in pregatirea pentru curs. A fost o lectura destul de interesanta la primul contact. Destul de usor de parcurs si inteligent structurata. Totul avea sa se schimbe dupa curs! Cursul a fost condensat , extrem de interesant, si foarte entertaining si relaxant as zice. O gramada de concepte explicate intr-o modalitate foarte logica si intuitiva. Nu cred ca as fi avut success fara sa particip la curs. Ilie a facut un adevarat show de explicatii, motive rationale si mult umor. A fost cel mai fain curs la care am participat. Plus ca dupa curs puteam sa imi explic multe aspecte din viata mea de PM la servici.

Ce a urmat dupa cursul PMP..

Dupa participarea la curs am decis sa nu ma duc la examen in urmatoarea perioada. Simteam ca trebuia sa mai aprofundez. Si asa am facut. Am inceput sa studiez noaptea cand este liniste in casa si cei dragi dorm….. Stabilirea datei de examen a fost determinata de conditii externe (ce mai dependinte extreme), o vizita de o saptamana a unor clienti care s-a amanat de 3 ori la 3 date diferite incepand din februarie. Pana la urma data vizitei s-a stabilit si am decis cand ma prezint la examen 15 martie pe ultima suta inainte de schimbarea examenului.

Pentru examen studiul s-a desfasura de genul – un capitol recitit si aprofundat. Exercitii de sfarsit de capitol. Verificat de ce am gresit. Cartea pune in atentie tips and tricks . Zone de importanta, zone mai putin importante. Cam cu 1 luna inainte de examen am inceput cu softul de pregatire FastTrack. Asta a fost ceva extreme de interesant! Rezultate destul de slabe care m-au motivate sa fiu ceva mai atent si sa studiez mai mult.

Am continuat sa fac teste culminand cu 2 simulari de 100 intrebari iar la final un Super PMP de 200. Astea m-au ajutat extrem de mult sa ma pregatesc pentru examen, pentru stress (mai ales ca testele le faceam cu baietii mei fosgaind pe langa). Ce era important a fost incadrarea in timp. Am reusit sa imi stabilesc un ritm care imi permitea lejer sa fac 200 de intrebari undeva la aprope 3h. Plus ca incepeam sa imi pun intrebari despre anumite raspunsuri care nu pareau chiar cum le spunea Softul. Dar totul s-a lamurit dupa niste schimburi de email cu Ilie.

Ca o paranteza, dupa curs/sesiune de invata – PMBook parca avea in alt sens! Mai facusem o incercare acum 2 ani sa citesc PMBook dar nu prea avea spor. Ei bine acum eram ca „rata pe apa”. Totul avea o logica, in sens, o ordine stabilita.

Examenul PMP!

A venit ziua cea mare – deplasarea la Bucuresti, o mica recapitulare – scris pe foaie planning toate 25 ,  somn, si prezentare ala examen la ora 10. Surpriza, am intrat in sala la 9:30. Erau deja cam 6 care pentru tot acest examen se prezentasera.

Partea interesant cu controlul de Securitate mi s-a parut interesanta 😊 (no spoilers). A inceput examenul. Ei bine, din punctul meu de vedere, intrebarile au fost mai usoare decat cele din softul de simulare FasTrack. Puteam elimina din start 2 raspunsuri gresite. Plus ca trick – folositi click dreapta- taie peste intrebarile gresite – out of site, out of mind – extreme de util pentru review. Intrebarile au fost de peste tot si cu critical path, si cu calcul de ETC, si cu interpretare de CPI/SPI, etc. Au trecut 2:20h si am ajuns la 200. Am facut o pauza mica sa ma destind sa beau apa + plus control de Securitate. Extrem de important pauza doar daca este vreme, eu planinificasem ca fac pauza si dupa review.

Am revenit dupa 10 min in sala. Si cam 30min am revizuit/schimbat intrebarile marcate. Am dat click peste end exam… si surpriza… un survey… Am zis, why not? 😊 AM terminat si am dat in final Score exam (sau asa ceva).  Congratulations 😊 Aparent cu planningul am ceva problem si cu closure, dar nu cu restul.

Sfaturi pentru cei care isi doresc certificarea PMP?

Ca sfaturi pentru cine da certificarea: ei bine nu va apucati de ea daca nu aveti experienta reala in pozitie de management . Se poate si fara dar atunci este teoretica. Consider ca este absolut necesar sa fi fost implicat in negocieri, planificari, release de produs/proiecte.

Si neaparat, mergeti pe metoda Rita – este extrem de logica, usor de citit si inteles. Plus as recomanda softul de simulare. Ca sa te puna in mentalitatea de examen si sa iti dea oportunitatea sa vezi cum te incadrezi in timp. Si mai ales te ajuta sa gresesti des si repetat. Din greselile acelea inveti! PMP este cel mai greu examen pe care l-am dat pana acum, trebuie tratat ca atare si studiat serios.

PS : Urasc MOST, BEST , FIRST, LEAST 😊 prietenii stiu de ce :):)

Merci mult de tot pentru suportul pe tot timpul invatarii – curs si dupa 😊. Si ne vedem la ACP!”

Horatiu Popovici, PMP

Horatiu Popovici PMPPMPiQuest