Cum am obtinut certificarea PMP – 51 – Trainerul nu „vorbește din cărți”, ci din experiență!

Cum am obtinut certificarea PMP – 51 – Trainerul nu „vorbește din cărți”, ci din experiență!

Cum ai descrie experienta pregatirii pentru examenul PMP cu EDU ?

Știam încă de la început că nu e un examen ușor! Am fost ușor sceptic cu privire la măsura în care voi reuși să mă pregătesc corespunzător.  Însă m-am gândit că participarea la curs poate fi un câștig în sine prin simplul fapt că este predat de Ilie Drăgan. Auzisem încă dinainte că este un trainer foarte bun, de la mai multe persoane pe care le cunoșteam, care, fie s-au pregătit cu el pentu PMP, fie au asistat la alte traininguri ținute de el.

Prin urmare am început pregătirea cu niște așteptări destul de mari care până la final nu mi-au fost înșelate.

Totul a început încă dinainte de training când am primit materialele. Tot atunci a primit câteva linii directoare cu privire la ce va urma. Trebuie precizat de la început că trainerul se implică pentru fiecare cursant.  Nu doar pe parcursul trainingului, ci și înainte și după. Trainerul furnizează fiecăruia, după nevoile sale, sfaturi și feedback pentru crearea unui plan de studiu.

Cursul PMP!

Cursul nu are rolul de „a bifa” doar cele 35 de contact hours necesare trimiterii aplicației.  Nu se pierde deloc timpul! Este intens, interactiv, bine structurat, cu multă informație și derulat după un plan bine pus la punct cu accent pe zonele dificile.

Primul lucru pe care l-am apreciat în timpul cursului este că  Ilie nu „vorbește din cărți!”

Se adaptează nevoilor grupului și are abilitatea de a furniza exemple reale și elocvente. Acestea vin  în completarea teoriei,  atât prin prisma cunoștințelor sale solide cât și din vastă experiență practică în management de proiect. Pe toată durata celor 5 zile, reușește să insufle o energie aparte astfel încât te ține în continuu în priză, implicat și concentrat. Deși este un curs intens, senzația e că nu obosești și nu realizezi când trece timpul. La asta ajută și faptul că slide-urile nu sunt folosite deloc în predare! Slideurile sunt înlocuite de explicații și diagrame construite pe loc pe flipchart.

Pregătirea pentru examen nu se încheie însă odată cu trainingul. Trainerul ne-a oferit sfaturi și sprijin cu privire la crearea aplicației. Ulterior a fost și foarte prompt în a răspunde nelămuririlor apărute în urma review-ului materiei până în ziua examenului.

 Cum te-a ajutat metoda RITA ?

Deși am parcurs parțial și PMBOK-ul când m-am hotărât să fac pasul spre certificare, abia după ce am trecut prin cartea Ritei am avut senzația că înțeleg  logic  conceptele cu care aveam probleme. O primă parcurgere a cărții înainte de curs ajută la identificarea „lipsurilor” din cunoștințe pentru ca ulterior cursul să vină și să adreseze aceste zone cu probleme.

Metoda Rita este una bazată pe înțelegere și nu pe memorare. Cel mai important atuu este că te ajută să intri în mindset-ul corect pentru un manager de proiect. Odată ce ai reușit să gândești și să acționezi corect îți va fi mult mai ușor să te raportezi la situațiile prezentate în examen. Cartea PMP EXAM PREP este ușor de parcurs și mult mai inteligibilă și interesantă decât PMBOK-ul.

De real ajutor a fost softul de pregătire Fastrack. Acesta, după părerea mea, nu ar trebui să lipsească din programul de pregătire, din mai multe motive. În primul rând, te confruntă cu niște situații pe care nu le-ai fi gândit, forțându-te să vezi conceptele din mai multe perspective. Te ajută să te pregătești pentru testul de anduranță de la examenul real: păstrarea concentrării timp de 4 ore. De asemenea, este un bun indicator al zonelor cu probleme pe care trebuie insistat cât și per total a gradului în care ești pregătit să dai examenul.

Pentru mine pregătirea pentru examen a coincis cu o nouă provocare profesională.

Nu m-am simțit pe deplin pregătit, dar m-am prezentat în ziua examenului cu niște lipsuri conștientizate și asumate. Nu am reușit să fac review și să insist pe tot ce mi-aș fi dorit. Cu toate acestea, urmând sfaturile și încurajările lui Ilie nu aveam prea mari emoții că nu voi lua examenul.

Care au fost provocarile la examenul PMP?

Cea mai solicitantă parte a examenului li se va părea multora probabil testul de anduranță. Sunt 200 de întrebări în 4 ore (precedate în cazul meu de alte 3 ore de așteptat datorate unor probleme tehnice cauzate de o pană de curent). Pe durata examenului  este foarte important să-ți poți menține concentrarea. Aici au fost de folos simulările de examen făcute în timpul pregătirii pe Fastrack, astfel încât nu am fost luat total prin surprindere.

Intreabarile de la examenul PMP!

Întrebările în sine au fost în marea lor majoritate situaționale. Au vizat atat  testarea înțelegerii contextului (knowledge area, proces, fază) și acționarea în consecință.

Senzația mea a fost că întrebările sunt mai simple și mai succinte decât cele cu care m-am obișnuit pe Fastrack. Totusi, cred că asta ține într-o oarecare măsură și de norocul fiecăruia. Cu toate acestea, este important să fii atent la wording. Cei care nu stăpânesc bine limba engleză pot avea dificultăți uneori în a sesiza niște note fine și a distinge ceea ce întrebarea urmărește cu adevărat.

Cele mai multe întrebări le-am avut din Risk și Change urmate de Quality. Mult mai puține decât mă așteptam cu Critical Path/EVM (în jur de 5 din fiecare). Aici am primit niște grafice legate de EVM pe care nu le-am întâlnit în Rita – însă nimic de speriat, foarte simplu de citit și înțeles.

Am reușit să termin examenul în mai puțin de 3 ore jumate cu tot cu review, fără să mă grăbesc. Asta și pentru că pe măsură ce numărul de întrebări scădea, emoțiile erau în creștere. Într-un final a apărut și mesajul cu „Congratulations”!  Mult așteptat  dar mai discret decât îmi imaginam că va fi. Odata cu el și rezultatele: „Above target” pe linie.

 Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta?

Pe lângă oportunitățile pe care nimeni nu poate contesta că le aduce cea mai importantă certificare internațională în managementul de proiect, cele mai mari beneficii mi se par clarificarea și ordonarea conceptelor. Respectiv, faptul că toată această experiență te ajută să îți asumi mindset-ul corect de abordare a situațiilor cu care un PM se confruntă în mod curent.

Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea PMP?

Cele mai bune sfaturi pe care le pot da celor care își doresc certificarea PMP nu pot fi altele decât cele care au funcționat pentru mine: Metoda Rita și curs Edu First cu Ilie Drăgan. Bottom line – Faptul că este SINGURA firma este dispusă să suporte costurile de reexaminare pentru persoanele care nu promovează din prima încercare examenul spune foarte multe. Atât despre calitatea cursului și a materialelor, cât și încrederea că ai făcut alegerea corectă. 

Certificarea se adresează celor care au deja experiență și cunoștințe de management de proiect, fiind axat pe obținerea certificării.  Nu este un curs axat pe dobândirea/îmbunătățirea cunoștințelor. Astfel,  cei care nu fac încă parte din această categorie ar trebui să o ia pas cu pas, poate începând cu un curs de PM fundamentals.

Celor care aleg să o ia pe acest drum, le recomand să ia în serios pregătirea și să urmeze întocmai indicațiile primite. Pregătirea să înceapă încă dinainte de curs prin parcurgerea PMP Exam Prep. Astfel în cele 5 zile de curs poți profita la maxim de trainer prin adresarea subiectelor neclare.

Mai multe sfaturi pentru obținerea certificării las pe seama celui care e cel mai în măsură să le dea – Ilie. Si am maximă încredere, având în vedere că prin mâinile lui a trecut un număr mare de certificați PMP. Iar rată de succes este  impresionantă!

Alexandru Apreutesei, PMP

Alexandru Apreutesei_PMPPMPElectronic Arts PMP

Martie 2018

Programul si locurile disponibile pentru 2018, le găsiți aici