Cum am obtinut certificarea PMP – 70 „Un curs foarte tare din punctul meu de vedere!”

Cum am obtinut certificarea PMP – 70  „Un curs foarte tare din punctul meu de vedere!”

#PMPdinprima si #noicredemineducatie. Acestea au fost hashtagurile pe care le-am remarcat încă de la început la postările EDU First și ale lui Ilie. Într-o lume în care rețelele de socializare sunt la putere, un astfel de mesaj poate prinde foarte ușor la ‘sufletul’ oricărei persoane. Și așa a fost și la mine.

Cum ai descrie experiența pregătirii pentru examenul PMP cu EDU?

Totul a început cu primirea „frumoasei” cărți de pregătire de la Rita. Bineînțeles că toată lumea când o vede prima dată, o răsfoiește așa fugitiv și rămâne speriată pentru că „nu prea are poze, ci numai text”. Așa a fost și în cazul meu. Totusi, am zis că cel mai bine ar fi să o citesc o dată înainte de curs, pentru ca să nu fiu luat prin surprindere de discuțiile ce urmează să le avem în timpul trainingului. Și foarte bine am făcut!

Citind cartea înainte de curs o dată, m-a ajutat foarte mult în a identifica zonele unde am nevoie să insist în a învăța, pentru că nu m-am lovit de ele în experiență mea de până acum.

Apoi a urmat cursul. Unul foarte tare din punctul meu de vedere. Ilie se bazează foarte mult pe chestii vizuale, fără o prezentare Power Point care să te adoarmă. Foloseste  desene foooooooarte colorate făcute pe flipchart! Luați cu voi culori multe dacă o să mergeți la trainingul acesta . Desenele m-au ajutat enorm!În săptămâna dinainte de examen, pentru că le-am trecut din nou în revistă, și mi-au rămas întipărite în memorie.

Un alt aspect pe care l-am apreciat la acest training a fost modul în care a fost structurat. Se vede că Ilie a trecut prin multe pregătiri de PMP Exam . Ilie știe unde ar trebui să insiste și cum să abordeze subiectele ca să nu adormi de oboseală la cele mai dificile.

Cum te-au ajutat metoda RITA carte  + soft  + training , toate aliniate?

După training a început perioada distractivă. Folosirea la adevărată valoare a cărții și a softului pus la dispoziție de Rita. Citit din carte, făcut teste pe „knowledge areas”, și din carte și din soft.

Cartea este scrisă atât de bine, totul are logică, ai senzația că cineva îți povestește despre PMBOK, nu că tu înveți pentru un examen. Și dacă ești foarte atent la acele „Tips and Tricks” cu siguranță o să reușești să răspunzi la numeroase întrebări din examen corect.

Întrebările din soft-ul pus la dispoziție de Rita sunt excelente pentru a te pregăti pentru examen. Îți testează gândirea, și te pun în situații în care nu doar teoria te ajută, ci și practica. Trebuie să te gândești cum îți afectează proiectul orice decizie iei, și mai ales, care e ‘cea mai bună decizie’.

Senzația că nu știu nimic, emoțiile că nu o să iau examenul, m-au determinat să îmi tot aman setarea examenului. Parcă nu mă simțeam pregătit, până într-o zi când a venit Ilie și mi-a spus „setează examenul ca nu să fii niciodată 100% pregătit oricât ai învățat”. Și așa am făcut.

Cum ai perceput examenul PMP? Care au fost provocările? 

Cu examenul setat, parcă altfel a fost focusul. Mi-am adunat toate forțele, am mai citit încă o dată din scoarță în scoarță cartea în 3 zile, am recitit notițele de la cursul lui Ilie și mi-am făcut un plan de acțiune pentru examen în minte:

  • Dă un răspuns la orice întrebare în maxim 1 min;
  • Dacă nu știi un răspuns la o întrebare, dă răspunsul pe care tu îl consideri în acel moment, marchează întrebarea, și mergi mai departe – nu sta mai mult de 1 min;
  • După fiecare 50 întrebări fă o pauză de 1min, în care să nu te uiți la monitor, să-ti odihnești ochii;
  • După ce termini de răspuns la toate întrebările ‘take a bio break’ și ieși din sală;
  • După ce revi în sală, treci din nou prin întrebările marcate.

Totul bine și frumos, doar că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg :-). Am ajuns la examen și emoțiile și-au spus cuvântul. Primele întrebări dădeau senzația că nu am învățat nimic, le citeam de 2-3 ori și parcă nu aveau sens, răspunsurile păreau la fel, horror.

Dar mi-am zis „ai un plan, urmează-l!” Și foarte bine am făcut. Am urmat planul făcut înainte de examen, și m-a ajutat enorm. Am reușit să îmi gestionez bine timpul, să am suficient timp să răspund la toate întrebările și să trec încă o dată prin cele marcate pentru revizuire! Am avut timp chiar să aplic un workaround unui risc neidentificat – am luat ‘bio break’ mai repede decât planificasem inițial.

Ce beneficii crezi că are pentru tine faptul că ai trecut prin experiența PMP ?

Experiența a fost una extraordinară! Aveam așa mari emoții la final, încât atunci când am început să citesc mesajul de final de pe ecran cu  „Congratulations you are now a Certified PMP” nu îmi dădeam seama dacă e de bine sau de rău. Dar și ce am învățat în toată perioada asta nu cred că se poate învață în nicio altă parte la fel de bine, și într-o perioada atât de scurtă (aprox 4 luni). Merită pe deplin efortul personal depus!

Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc certificarea PMP?

Un singur sfat am pentru cei care se pregătesc să dea acest examen: un PM bun a creat toate Management Plan-urile, iar răspunsul la orice întrebare mai mult ca sigur se găsește în Management Plan-ul pentru Knowledge Area respectivă ;-).

Florian Cernea, PMP

by