Diana Adam despre cursul PMP Exam Prep si examenul PMP

Diana Adam despre cursul PMP Exam Prep si examenul PMP

Cum ai descrie experienta interactiunii cu EDU pentru examenul PMP?

EDU mi-a oferit din vreme toate materialele si suportul de care am avut nevoie pentru a ma pregati atat pentru zilele de curs, cat si pentru examenul PMP. Materialele au fost trimise la timp pentru a le parcurge inainte de curs si am primit sfaturi utile privind metoda de pregatire pre-training. In cele 5 zile de curs, Ilie a reusit sa comprime foarte bine o materie foarte complexa si mi-a oferit, astfel, imaginea de ansamblu si logica de care am avut nevoie pentru a-mi structura pregatirea inainte de examen. In plus, am apreciat disponibilitatea demonstrata a lui Ilie in a ma ghida in pregatirea aplicatiei pe site-ul PMI, explicarea eventualelor nelamuriri si flexibilitate in folosirea soft-ului FastTrack in apropierea termenului setat pentru examen. Toate aceste eforturi din partea EDU si a lui Ilie mi-au simplificat extraordinar de mult experienta pregatirii pentru examen si mi-au dat incredere ca voi reusi.   

Cum te-au ajutat metoda completa RITA?

Cartea surprinde foarte bine aspectele importante pentru examen si pentru profesia de PM in egala masura. Explicatiile si exercitiile din cadrul fiecarui capitol mi-au dat o perspectiva practica si logica in intelegerea materialului. Din ceea ce a functionat pentru mine, am observat ca este util sa faci exercitii (in special targetate per topic) in Fast Track in paralel cu parcurgerea cartii, mai ales datorita explicatiilor pentru raspunsurile corecte la intrebari. Am reusit in acest fel sa aprofundez notiunile mai dificile si, cu fiecare parcurgere noua a cartii, puteam identifica mai usor notiunile relevante pentru pregatirea examenului.

In mod special mi-a dat incredere simularea integrala a examenului in Fast Track pentru ca m-am obisnuit cu formatul intrebarilor, mindset-ul de examen si cele 4 ore neintrerupte de concentrare etc. Rezultatele de la simulare mi-au dat un reper relevant privind gradul de pregatire inainte de examen.

Cum a fost la examenul PMP ? Care au fost provocarile?

Cele 2 simulari in Fast Track au fost suficiente incat sa ma adaptez usor la atmosfera si formatul din timpul examenului, inclusiv incadrarea in timp. Pentru mine a fost important sa mentin un ritm pe durata examenului (timp alocat/intrebare) si sa raman la fel de concentrata pana la final.

Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta? 

Primul beneficiu pe care l-am perceput inca din perioada de pregatire a fost faptul ca mi-am format un mod de gandire corect in gestionarea proiectelor. In plus, am invatat notiuni noi de business iar principalul avantaj este ca, odata cu optinerea certificarii, a crescut interesul potentialilor angajatori (ex. mai multe vizualizari pe LinkedIn, oportunitati de cariera inca din prima saptamana etc.).

Chiar daca nu urmaresc o cariera in project management pe termen lung, cred ca acest set de competente imi va fi util in orice rol pe viitor, organizatie sau industrie, inclusiv in proiectele personale sau chiar si in cazul unui business propriu.

Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea PMP?

Este important sa parcurga, chiar si superficial, cartea macar o data inainte de curs si sa exerseze intrebarile pentru ca astfel vor valorifica cu adevarat zilele de training si vor castiga foarte mult timp in pregatirea de dinainte de examen.

Este important sa inteleaga perspectiva PMI vs. realitatea proiectelor lor, in sensul ca certificarea PMP te pregateste pentru proiecte foarte ample si complexe fapt ce poate crea senzatia ca tehnicile si notiunile invatate nu au o aplicabilitate evidenta. Insa, chiar si asa, ii sfatuiesc sa nu se descurajeze si sa se concentreze pe a invata cum sa selecteze si sa adapteze diversele tool-uri la specificitatea proiectelor pe care le au. In plus, adoptand acest standard pot intelege valoarea pe care o aduce un project management facut ca la carte si astfel sa faca o diferenta in organizatiilor lor si sa contribuie la crearea unor culturi organizationale orientate in mod autentic pe managementul proiectelor.

Diana Adam, PMP

Organizational Development Coordinator, OTP Bank

Urmatoarele sesiuni #PMPdinprima aici