Cum am obtinut #certificareaPMP – 35 „Dupa prima ora de curs am stiut ca este ce trebuie!” #pmpdinprima #iliedragan #metodaRita

Cum am obtinut #certificareaPMP – 35 „Dupa prima ora de curs am stiut ca este ce trebuie!” #pmpdinprima #iliedragan #metodaRita

„Cum ai descrie experienta cursului si pregatirii cu noi?
Incep prin a spune ca certificarea PMP a fost pentru mine o lupta de totul sau nimic. Avand in vedere ca nu am o experienta de Project Management „pur” in spate, dar fiind implicat in toate etapele dezvoltarii unui proiect din diferite pozitii, am dorit sa imi dovedesc mie ca se poate lua examenul PMP si fara 10-15 ani experienta.

Din momentul in care am decis ca vreau sa particip la un curs de pregatire pentru certificarea PMP, am facut un research folosind reteaua mea de contacte profesionale si astfel am ajuns sa ma inscriu la cel mai recomandat curs PMP Exam Prep. Avand in vedere ca nu am avut decat 1 saptamana la dispozitie (inscriindu ma pe ultima suta de metri), si aceea dupa programul normal de lucru, ca sa citesc cat se putea din cartea Exam Prep Rita, am ajuns la curs cu doar 30-40% din carte „rasfoita” si cu multe intrebari. Sincer, dupa ce am ajuns la curs si dupa prima ora de participare, am stiut ca este ce trebuie pentru a intelege cu ce se mananca Project Managementul.
In concluzie, recomand cursul de pregatire PMP Exam Prep Rita sustinut de Edu si Ilie Dragan.
Cum te-a ajutat metoda RITA ?
Nu stiam ca exista mai multe metode de a studia PMP. Am aflat asta la curs. Ulterior dupa curs am parcurs si PMBook ul. Ce m-a ajutat foarte mult a fost modul in care au fost detaliate procesele in Rita si cum au fost integrate informatiile din PMBook si din afara PMBook. Un ghid de pregatire ar trebui sa contina tot ce trebuie, parerea mea, dar avand in vedere ca PMI considera ca deja ai o experinta in domeniu, asta face pardonabila, probabil, lipsa de informatii, pe care de altfel o suplineste metodologia si materialel Rita si PMP Exam Prep.
Ce ti s-a parut greu la examen?
In ordinea prioritatilor:
1. Durata examenului, fiind foarte greu sa ramai concentrat 4 ore
2. PMP Questions – Intrebarile au fost total altele decat cele aproape 1600 pe care le am facut eu in perioada de pregatire. Asta nu e rau, dar ingreuneaza examenul.
3. Managementul timpului este foarte important, nestiind care 25 de intrebari nu sunt cele nepunctate (de incercare). Astfel risti sa pierzi mult timp la intrebarile care oricum nu se puncteaza si nu mai ramane suficient timp pentru cele care sunt punctate.
 Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta si ai luat-o pe acest drum?
1. Beneficiul principal este increderea in mine; am vrut sa (imi) demonstrez ca se poate, si s-a putut. Asadar, continui sa cred in motto-ul meu personal: orice este posibil, daca exista suficienta motivatie si un obiectiv clar stabilit
2. Am inteles ca trebuie sa fiu vertical si non partinitor, chiar transant uneori, pentru o buna gestionare a proiectelor
3. Am inteles ce inseamna project management si cum trebuie facut, de la sursa, si nu facand greseli pana la 10-15 ani de experienta, ca ulterior sa invat cum se face corect. Daca se poate sti (cat se poate intelege) de la inceput cum trebuie facute lucrurile, de ce nu. Mai bine inveti bine de la inceput, decat sa te dezveti prima data.
Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc si certificarea PMP?
1. Primul scop trebuie sa fie acela de a invata cu ce se mananca project managementul (cel putin high level), si nu certificarea PMP in sine, care este (trebuie sa fie) o consecinta a faptului ca intelegi Project Management
2. Daca vrei sa faci acest pas, alege un curs de pregatire, si anume cel al lui Ilie 🙂 unde vei putea adresa intrebari diverse si vei primi raspunsuri pe masura, pana cand „esti sigur ca esti sigur”
3. Seteaza o data de examen si nu o amana. „Amanarea ucide!” Nu e usor sa faci acest pas, mai ales cand nu esti doxă de project management, dar o data facut, satisfactia reusitei, recompenseaza cu varf si indesat.