Cum am invatat pentru examenul de PMP – 8

Buna Ilie,

Da sincer imi era rusine sa iti spun ca tot am amanat examenul, mai ales ca eu sustinusem ca vreau sa il dau in iulie maxim. Dar ma bucur si eu ca am reusit sa il dau chiar si dupa 4 luni de la curs.

Examenul in sine mi s-a parut destul de dificil dar nu “de netrecut”. Din 200 de intrebari pot spune ca am avut aprox 20 intrebari cu raspunsul 100% evident. Pt restul trebuia sa analizezi si sa alegi raspunsul corect dintre 2 variante “corecte” sau mai multe. Majoritatea au fost intrebari de genul: “what to do NEXT”, “what is the BEST action to take” etc. De aceea spun ca overall examenul nu a fost chiar simplu, pt ca trebuia sa stii destul de bine ce e de facut.

Asa cum stii eu am citit ambele carti, si cartea Ritei si cartea propriu zisa de la PMI si pot spune (100% convinsa) ca fara a merge la cursul vostru si fara materiale oferite de voi la curs nu cred ca m-as fi descurcat la fel de bine la examen. Modul in care sunt explicate toate notiunile in cartea Ritei si aprofundate la curs au fost de fapt cele 2 lucruri care au facut diferenta pt mine si care imi permit azi sa spun ca am luat examenul. La fel de folositor a fost si Fast Track, software-ul care te ajuta sa faci simulari de examen.

 

Personal eu nu am avut probleme cu timpul. Am terminat in 3 ore si 30 de min mi le-am rezervat sa imi verific intrebarile unde nu eram 100% sigura. Probabil faptul ca facusem 2 simulari acasa m-a ajutat sa imi dau seama ca pot face fata presiuniii timpului si sa imi fac si o strategie. Daca am avut intrebari unde nu eram 100% sigura ce sa aleg, am bifat totusi un raspuns si am marcata intrebarea pt “Review”. La sfarsitul examenului am avut timp suficient sa revin asupra acestor intrebari si sa decid raspunsul.

 

Am mai facut si greseli: din cauza emotiilor am uitat complet sa imi pun pe hartie planningul si change integration process (asa cum imi propusesem). Nu a fost asa o problema pt ca mi le insusisem destul de mine si nu a fost un impediment. Intr-adevar la unele intrebari de planning a trebuit sa stau mai mult sa analizez daca alesesem corect dar nu a fost cazul sa nu imi aduc aminte. Poate am fost un caz norocos, de aceea in continuare sfatuiesc sa se puna pe hartie aceste lucruri la inceputul examenului. Eu am realizat prea tarziuJ

Ah….si daca va hotarati sa dati acest examen va sfatuiesc sa il dati in maxim 2 luni de la curs (personal cred ca o luna si jumatate e cel mai bine). Eu din diferite motive personale am sustinut examenul la mai bine de 4 luni de la curs si pot spune ca s-a vazut.

Acum la sfarsitul acestei experiente pot spune cu mana pe inima ca alegerea providerului pt curs a fost cea mai buna decizie. Multumesc inca o data pt tot ajutorul, pt tot ce ne-ai invatat la curs. Intr-adevar a facut diferenta. Toate “Tips and tricks” oferite chiar mi-au fost de mare ajutor nu numai la examen ci si la clarificarea aspectelor care mie imi erau neclare. V-as recomanda oricand persoanelor dornice sa urmeze acest curs (“lucru deja facut”J)

Multumesc inca o data si cu siguranta voi reveni pe viitoar pt alte Cursuri.

O zi buna.

R,