Cum am invatat pentru examen – 3

Buna tuturor,

Ma alatur celor au dat examenul si pot sa spun bucuroasa ca l-am luat. J Cateva impresii despre examen si programul de pregatire:

  • Am preferat sa imi iau ceva zile concediu si sa ma focusez doar pe invatat. Am avut in total 10 zile de pregatire, in care am petrecut in medie cam 12 ore (plus/minus ceva J) cu cartile in fata (cu exceptia unei singure zile pe care am scurtat-o cam la jumatate).
  • In 6 zile, am trecut prin Rita, PMBok (lista de capitole de citit, dar pe care le-am frunzarit mai mult fara sa insist prea mult pe ele) si notitele din timpul training-ului, cam 2 capitole pe zi.
  • Depinde de stilul fiecaruia de invatat, dar eu, atunci cand invat, trebuie sa si scriu, asa ca pentru fiecare capitol am avut notite si rezumat, care m-au ajutat sa retin mult mai bine informatia, dar si sa repet mai usor ulterior.
  • Urmatoarele 4 zile le-am petrecut facand cate o simulare de examen pe zi, urmata de verificarea intrebarilor gresite, plus cele la care am raspuns corect, dar la care aveam ceva dubii. De asemenea, am repetat materia cap-coada de 2 ori, pe baza notitelor cu Rita deschisa alaturi, ppt-ului de la Ilie, glosarului de termeni din PMBok si Rita Flash cards (foarte utile pt repetat si fixat materia).
  • In fiecare dimineata, puneam pe hartie planning-ul, plus formulele.
  • Intrebarile de la examen mi s-au parut putin peste nivelul de dificultate al celor din Rita si simulare, majoritatea fiind situationale. Era important de stiut notiunile bine, pentru a intelege intrebarea. De asemenea, sfatul lui Ilie din timpul training-ului, sa ne gandim in ce proces suntem, a fost foarte util, pentru ca in functie de asta, se puteau elimina 1-2 raspunsuri.
  • Intrebari au fost din toate capitolele, dar parca au predominat cele din Quality, Risk, HR, Scope. Destul de putine din Procurement, desi Diana ne spunea ca a avut multe din Procurement, deci oricum toate capitolele trebuie stiute bine. J
  • Nu am avut multe intrebari care presupuneau calcule sau erau doar calcule rapide, ci mai mult de interpretare din Cost, critical path si vreo 2 de communications (canale de comunicatii).
  • Am reusit sa ma incadrez in timp, dar doar cu 15 minute ramase la sfarsit pentru review. Cand am vazut ca nu o sa imi ramana mult timp pentru verificat, am preferat sa stau putin mai mult la fiecare intrebare, dar sa fiu sigura de raspuns (sau aproape sigura in unele cazuri J).

 

Daca sunt intrebari si pot ajuta, cu mare placere. J Spor la invatat si multa bafta!