Cum este si ce face un Project Manager de succes?

Cum este si ce face  un Project Manager de succes?

Este in natura noastra sa ne dorim sa atingem excelenta si in acest sens literatura de specialitate, pe de o parte, si practicieni care s-au impus in domeniile lor activitate, pe de alta parte ne propun o serie de asa-numite „retete ale succesului”.

Rita Mulcahy, PMP, fondatoarea RMC Project Management, unul dintre cei mai importanti furnizori de formare si dezvoltare profesionala la nivel mondial in materie de project management, a manifestat un interes deosebit in ceea ce priveste identificarea factorilor care asigura succesul unui Project Manager.

Ca urmare a experientei personale in gestionarea proiectelor si a activitatilor de training si mentoring derulate, precum si a interactiunii frecvente cu o gama variata de manageri (ai unor proiecte deopotriva de amploare sau restranse, dificil sau nu de gestionat), Rita Mulcahy a redus evidentele la o lista de 30 de dimensiuni esentiale pentru a finaliza proiectele cu succes. Ulterior, abordand aceste aspecte dintr-o perspectiva mai larga, Rita a ajuns la sase conditii esentiale pentru a deveni un project manager de talie internationala.

Astfel, primul aspect avut in vedere este denumit de Rita „constientizare” si se refera la acea capacitate de a observa ceea ce se intampla in jur, fie la nivel micro, fie la nivel macro, evaluand totodata impactul posibil pe care aceste informatii/situatii/modificari etc. il pot avea in initierea, derularea sau finalizarea unui proiect.

Apoi, project managerul trebuie sa se afirme ca lider al echipei, iar in acest sens conditia esentiala pentru a-i determina pe ceilalti sa te urmeze este sa stii tu insuti incotro te indrepti.

Eficientizarea proceselor este, de asemenea, un factor care asigura succesul unui project manager. Din acest punct de vedere, elementele cheie sunt: intalniri eficiente, buna utilizare a resurselor si o buna coordonare cu managementul superior.

Abordarea proactiva a problemelor reprezinta, in aceeasi masura, un aspect care contribuie la derularea si finalizarea cu succes a proiectelor. Cu alte cuvinte, managerii proactivi sunt acele persoane care se concentreaza nu pe rezolvarea problemelor, ci pe prevenirea acestora utilizand diversele instrumente de management pe care le au la dispozitie in vederea identificarii situatiilor problematice si totodata a reducerii probabilitatii de aparitie sau a impactului acestora.

Este importanta identificarea problemelor reale, si nu a celor de suprafata. Realizarea unei analize de profunzime se impune, de vreme ce „diagnosticarea gresita” presupune o deturnare de la adevarata cauza a inconsistentelor prin mobilizarea resurselor proiectului in directia gresita.

Mergand mai departe, una dintre cele mai importante resurse ale proiectului este resursa umana. Pentru a obtine angajamentul din partea membrilor echipei de proiect si performante ridicate, un project manager de succes stie sa raspunda nevoii de auto-actualizare si implinire a acestora oferindu-le recunoastere. Iar in acest sens, posibilitatile sunt nelimitate si pot chiar implica aspecte mai putin formale.

In final, chiar daca poate parea evident, una dintre conditiile esentiale pentru a deveni un project manager de talie internationala este aceea de a utiliza la un nivel profesionist tehnici de project management care chiar fac diferenta: carta proiectului, WBS, managementul riscurilor, PERT, diagrama de retea, drumul critic, conflict management, managementul schimbarii, lessons learned.

Bineinteles ca drumul pentru a deveni un project manager de succes nu este unul facil, insa indiferent de tipul de proiect sau de persoanele cu care lucrati, va stau la dispozitie o serie de modalitati/resurse pe care le puteti utiliza pentru a atinge excelenta. Iar aspectele identificate de Rita Mulcahy in aceasta privinta pot reprezenta un punct de pornire.