Cum am obtinut certificarea ACP din prima 54,55,56,57 „Experienta cu EDU a fost de nota 10!”

Cum am obtinut certificarea ACP din prima 54,55,56,57 „Experienta cu EDU a fost de nota 10!”

Am avut bucuria sa ii intrebam pe cei mai nou certificati ACP (absolventi ai grupei ACP Exam Prep Cluj) care sunt gandurile lor legate de pregatirea si examenul Agile Certified Practitioner, ACP.

Cum ati descrie experienta pregatirii cu EDU?

[CP] Trainingul a fost, cu siguranta, de mare ajutor. Sincer, nu citisem integreal cartea inainte de training – doar primele 3 capitole. Cu toate acestea, cand am parcurs ulterior cartea, am realizat ce bine s-a structurat informatia in minte in timpul trainingului.

[BT]: Mi-a placut trainingul foarte mult! Pentru ca a fost la obiect cu multe chestii practice, probleme din viata reala. Foarte  interactiv. Adica training-ul nu numai a ajutat pentru pregatirea pentru examen, dar si pentru “day to day job”. Post-training as zice ca experienta cu EDU a fost de nota 10.  Au fost foarte “helpful” in special cu softul de pregatire de examen.

[AO] A fost un training diferit fata de alte training-uri avute pe Agile! Accentul s-a pus pe sedimentarea cunostiintelor intr-un mod interactiv, cu multe exemple practice si cu multe teste facute in decursul celor 3 zile. Mi-a placut mult de Stefan prin stilul sau de a pune problema, de a deschide spre intrebari si dezbateri.  Nu a fost deloc stilul pedagogului clasic, ci s-a adaptat la cerintele cursantilor.

Ca si Suport post-training, am apreciat enorm faptul ca echipa ne-a ajutat cu prelungirea licentei! Daca nu am fi avut licenta, Carmen si cu mine am fi avut emotii mult mai mari cu privire la luarea examenului.

 

Cum te-a ajutat metoda carte-curs-soft Mike Griffiths?

[CP] Cartea ramane temelia pregatirii :)! Dar cred ca fara training este mult mai greu, cel putin, intr-o prima faza sa sedimentezi informatia. In timp ce citeam, de exemplu, imi aminteam multe exemple si chiar glume 🙂 din timpul trainingului si au fost de mare folos.

De exemplu, pe tot parcursul trainingului, pana in ultima, zi, eu tot aveam o problema cu a intelege pe deplin rolul Scrum Masterului si imi amintesc ca Stefan a recurs la multe exemple care m-au ajutat sa inteleg mai bine. Testele au fost foarte utile, dar chiar inainte de examen, ceea ce a ajutat parca cel mai mult a fost suportul ‘Hot Topics’.

[BT]: Cartea mi s-a parut foarte bine structurata si placuta de citit si foarte abordabila cu multe explicatii pentru conceptele care sunt destul de abstracte, mai complexe si mai greu de inteles.

[AO] : Am urmat reteta sugerata de EDU de a citi cartea inainte de a ne prezenta la curs. Zis si facut : nu am reusit toate cele 7 capitole, dar 5 le parcursesem.

Avand informatia déjà in minte, training-ul a adus valoare maxima. In pregatirea pentru examen, am recitit cartea in intregime, apoi am aplicat urmatorul plan, pentru fiecare capitol, de la 7 la 1 :

  1. Am citit conceptele din HotTopics pentru capitolul respectiv
  2. Am rasfoit high-level cartea pentru capitolul respectiv
  3. Am facut cel putin 2 teste focusate cu cate 20 de intrebari.

Aplicand aceasta metoda, testele focusate ieseau cu un procentaj peste 80%, iar testul simulator la fel peste 80%.

Care  au fost provocarile pentru examenul ACP?

[CP] Intrebarile din cadrul examenului au fost mult mai pragmatice decat cele din teste. Unele intrebari nici acum nu sunt convinsa ca am raspuns corect la ele sau nu. As fi curioasa sa vad exact intrebarile si raspunsurile corecte si gresite. Ar imbunatati mult mai mult perceptia asupra performantei in sine la examen. Ca si continut: foarte multe intrebari care combinau partea de agile practicing si problem solving, si multe intrebari raportate la implicarea product owner-ului.

[BT]: Mi s-a parut unul dintre cele mai serioase examene, certificari pe care le-am dat. Din toate punctele de vedere, de la material, pregatire, organizare, logisitca, pana la subiectele si cunostintele testate. In cateva cuvinte foarte serios, dar in final “rewarding”. La examen au fost unele intrebari care sunt destul de lungi si cu un text “stufos”, care pentru vobitorii native de Engleza poate representa o mica provocare.

[AO] Cand am ajuns la intrebarea 100, m-am oprit si m-am gandit: “Doamne, ce examen interesant, cam diferit fata de testele facute pana acum”. Asta datorita faptului ca nu am gasit intrebari cu raspunsuri concrete (de exemplu: poker planning, Shu-Ha-Ri, Forming, Storming, Norming and Performing), ci totul a trebuit filtrat si regandit pe baza mindset-ului agile. Totodata a fost cateodata mai greu de dibuit, daca “agile practitioner” se referea la un membru al echipei sau la Scrum Master 🙂

 Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta ?

[CP] Am reusit sa imi insusesc mult mai bine intelesul a ceea ce inseamna ‘agile’ working. Dar nu cred ca se limiteaza doar la agile. Ci la structurarea in sine a muncii si o problema pe care personal o am mereu – sa indraznesc sa intreb cand nu stiu. Un sentiment de incredere, de asemenea.

[BT]: Am invatat niste tip and tricks si concepte, abordari noi si unele poate pe care le stiam deja am primit o confirmare si o incredere in a le aplica. Plus faptul ca faci partea din comunitatea PMI.

[AO] M-a ajutat sa gandesc agile si nu doar pentru servici…ci si pana la orice lucru din viata de zi cu zi.

 Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea ACP?

[CP] Cu siguranta, acum as citi toata cartea inainte de training, si imediat dupa training, in maxim o luna, as da examenul. Sa nu amane examinarea! Hot topics a fost un punct forte chair inainte de examen.

In ce priveste examinarea in sine, inafara de cunostintele dobandite citind cartea si facand testele, multe intrebari solicitau un raspuns la care uneori imi puneam problema ‘ Uita ca e vorba de agile ; cum ti se pare efectiv ca ai face, in mod corect si obiectiv’. Deci, e o testare a logicii, in acelasi timp.

[BT]: Este un examen serios, nu este usor dar foarte abordabil. Go for it!

[AO] E nevoie sa sedimentezi informatia, sa incepi sa gandesti agile ca sa poti lua examenul. Nu merge deloc prin invatare mecanica ca sa iei examenul. In rest, as sugera sa fie dat cat se poate de repede dupa training, e momentul cel mai bun (maxim 1-2 luni dupa training).

Despre ACP din prima

[IL] „Examenul ACP a pus accent pe situatii, chiar urmarind principiul de a fi agile, nu de a face agile!

Ceea ce m-a frapat  la examen a fost multitidinea de utilizari a expresiilor „practicant agile” si „manager de proiect agile”, ceea ce la inceput mi-a creat unele greutati de intelegere a cerintei.

Cursul facut cu Edu-differentiate yourself (trainer Stefan Bârgăoanu PMP, CSM, LSSGB, SPC4, PMI-ACP) a evidentiat situatii practice de aplicare Agile din experienta trainerului, uneori mai mult decat materiale studiate.

Cartea ACP Exam Prep a lui Mike Griffiths este excelent sintetizata ca material didactic si se completeaza foarte bine cu trainingul, vazut si ca un workshop pe baza cartii.

Acesta experienta m-a lamurit de ce personal prefer sa fac servant leadership mai mult decat management clasic si chiar decat sa fiu expert tehnic in afara unei echipe.

Faptul ca am devenit certificat ACP ma face sa aplic Agile in mai multe situatii intr-un mod constient, atat in viata mea profesionala, cat si in viata personala.

Multumesc mult pentru ajutor.”

Si noi multumim Andreea Oltean, ACP, Carmen Livia Pop, ACP Bogdan Turlea, ACP si Iulian Lucaci, ACP . Cu siguranta ne vom vedea la cursurile pentru  PDUs.

Calendarul cursurilor ACP Exam Prep 2018 este aici.