Iulia Hospodar, Business Analyst Ringhel – Cum mi-am obținut certificarea #CBAPdinprima

Iulia Hospodar, Business Analyst Ringhel – Cum mi-am obținut certificarea #CBAPdinprima

 

Iulia, cum ai descrie experiența interacțiunii cu echipa EDU?

Fără discuție, întreaga interacțiune cu echipa EDU, în cadrul cursului CBAP Exam PREP, a fost marcată de profesionalism, din toate punctele de vedere. Privind în urmă, consider că distribuția materiei pe parcursul celor 8 săptămâni de instruire a fost adecvată, permițând acumularea cunoștințelor într-un mod durabil.

Victoria este cu siguranță unul dintre cei mai buni traineri pe care i-am cunoscut, nu numai în domeniul Analizei de Business. Faptul că ea deține cunoștințe aprofundate în atâtea alte discipline, o face un trainer excelent.  În Analiza de Business, care este prin excelență un ”sport de echipă”, Victoria are perspectiva de ansamblu, adică cunoaște foarte bine rolul fiecărui membru al acestei echipe. De exemplu, mi-au plăcut foarte mult desele referiri la rolul Analistului de Business și la integrarea rezultatelor muncii acestuia în structura de proiect sau de organizație, după caz. Referirile au fost susținute deseori de exemple concrete/ reale. Nu în ultimul rând, am apreciat foarte mult implicarea Victoriei în consilierea noastră cu privire la procesul de înscriere la examen (destul de dificil în sine). Pe scurt, aș mai alege fără ezitare în viitor un curs susținut de Victoria, e deja o premisă pentru succesul demersului de învățare!

 

Cum te-au ajutat materialele CBAP Exam PREP puse la dispoziție și platforma EDU-CANVAS?

Materialele puse la dispoziție au fost în primul rând foarte bine structurate, prezentând pas cu pas fiecare capitol al BABOK®-ului, care, trebuie să recunosc, este intimidant la început nu numai prin cele 514 pagini, dar și prin gradul de detaliere a informației și prin multiplele conexiuni între informațiile prezentate.

Din acest motiv mi s-a părut foarte utilă evidențierea termenilor cheie din fiecare capitol, ceea ce e esențial pentru înțelegerea rapidă a conceptelor prezentate, care nu erau neapărat noi pentru mine, dar perspectiva complexă și integrată în care erau prezentate era nouă.

Și prezentările video la care am avut acces au fost foarte bine realizate, cu explicații și exemple practice care m-au ajutat să înțeleg rapid atât tematica expusă, cât și contextul de utilizare al acesteia.

Care au fost provocările CBAP Exam?

CBAP Exam este cu siguranță o experiență foarte intensă, necesită concentrare totală din prima până în ultima clipă. La mine au fost cam multe clipe, în plus față de cele 210 minute ale examenului propriu-zis, au fost cam 45 de minute de pregătire. A fost vorba și de o incompatibilitate tehnică (pe care nu știu dacă puteam să o prevăd, toate verificările anterioare arătau compatibilitate totală). Se pare că antivirusul meu nu permitea video-streaming, așa că a trebuit să ies din aplicația de examen, să schimb setările și să mă întorc (evident, înainte de începerea examenului propriu-zis).

O altă provocare: la început întrebările sunt foarte lungi (studii de caz complexe) și devin pe parcurs din ce în ce mai scurte. Faptul că am folosit jumătate din timp pentru mai puțin de o treime din întrebări m-a făcut să cred la un moment dat că nu o să reușesc să finalizez toate cele 120 de întrebări în timpul alocat examenului, sporind tensiunea care și așa era la cote suficient de înalte!

O surpriză a fost și faptul că au fost necesare foarte multe calcule matematice aferente studiilor de caz prezentate. La început am calculat în minte/ pe hârtia albă pe care putem să o avem în timpul examenului și numai după un timp am observat că aplicația de examen avea un calculator! Presupun că aș fi câștigat timp dacă observam mai devreme acest lucru. Oricum, am reușit să parcurg toate cele 120 de întrebări în 208 minute (din cele 210 disponibile). Răspunsul l-am primit, din fericire, chiar după aceste 208 minute și după ce am apăsat butonul de finalizare a examenului.

 

Ce beneficii crezi că are pentru tine faptul că ai trecut prin această experiență și ai luat-o pe acest drum?

Aș zice că este o recunoaștere a faptului că eu realizez Analize de Business, în diferite forme, de mulți ani. Însă, constat acum, poate nu am fost conștientă de multele perspective din care poate fi privită această activitate. Iar acest lucru e important, poate contribui decisiv la mărirea gradului de succes al demersului. Deci, pe scurt, asta sper, ca rezultatele Analizelor de Business în care voi fi implicată să fie mai utile scopului pentru care au fost inițiate!

 

Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc certificarea internațională în Analiză de Business?

Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi, mai ales că eu am ales certificarea ”Certified Business Analysis Professional (CBAP)”, potrivită pentru persoane care au deja experiență practică în Analiza de Business (minim 7500 de ore). Spun asta pentru că, am constatat la examen, experiența e chiar importantă și asta nu are neapărat legătură cu cursul sau cu pregătirea pentru examen. Sunt multe întrebări care pornesc de la premisa că există cunoștințe anterioare financiare/ de management/ business, dincolo de cunoștințele care țin strict de analiza de business și litera BABOK®-ului. Adică exact ca în practică, Analiza de Business necesită cunoștințe diverse din multe domenii pentru ca rezultatele acesteia să fie cu adevărat utile.

Poate aș putea doar să confirm sfatul Victoriei din timpul sesiunilor live: ”Învățați logic!”, de altfel nici nu cred că se pot memora cele 514 pagini ale BABOK®-ului și nici nu cred că ar avea vreun rost așa ceva.

Cred că pentru mine claritatea noțiunilor și conceptelor care compun BABOK®-ul a fost cheia succesului la examen, ”din prima”. Și asta, zic eu, e o veste bună: toate întrebările (oricât de complexe și lungi) au fost clare, iar conceptele asociate relativ facil de identificat pentru cineva care a parcurs materia și a înțeles-o.

Iulia Hospodar, CBAP

Business Analyst, Ringhel

Următoarele sesiuni de pregătire pentru obținerea certificării internaționale in Analiză de Business aici