Scrum-ul nostru, cel de toate zilele! de Ștefan Bârgăoanu

Scrum-ul nostru, cel de toate zilele! de Ștefan Bârgăoanu

Creatorii Scrum, domnii Ken Schwaber și Jeff Sutherland, ne-au promis că abordarea Agile Scrum este  suplă, simplu de înțeles dar și greu de stăpânit. Experiența ne arată că  implementarea evenimentelor prescrise de Scrum se dovedește în practică a fi mai grea decât am crede doar citind ghidul Scrum.

De-a lungul anilor, am ajuns la următoarele concluzii în legătură cu trei dintre acestea.

 1. Rafinarea Backlog-ului (Backlog Refinement) este cea mai ignorată activitate
 2. Scrum-ul Zilnic (Daily Scrum) este cel mai greșit înțeles eveniment
 3. Retrospectiva Sprint-ului (Sprint Retrospective) este cel mai slab organizat eveniment.

În cele ce urmează mă voi referi la ceea ce cred eu că este cea mai mare problemă care apare în implementarea Scrum-ului Zilnic (Daily Scrum).  Dicutam despre dificultatea echipelor de a înțelege că acest eveniment este al lor, adică al echipei de dezvoltare. Nu al Scrum Masterului, nu al Product ownerului.

Provocarile Agile Scrum

Pot fi multe cauze pentru care Daily Scrum-ul nu este în fapt ședința zilnică a echipei de dezvoltare.  De cele mai multe ori este practic o ședință de raportare către Scrum Master, către Product Owner sau altă parte interesată. De ce se intâmplă asta?

 • Cultura organizației este una de comandă și control și oamenii sunt obișnuiți să raporteze des superiorilor
 • Echipei i s-a impus de sus abordarea Scrum și ca urmare nu se consideră stăpână pe procesul ei de dezvoltare
 • Scrum Master-ul este un fost / actual manager de proiect ori un șef de echipă și crede că este de datoria lui „să conducă”
 • Scrum Master-ul este începător și se străduiește atât de mult să fie de folos, încât nu-i lasă echipei ședința și o „facilitează” el cu orice preț
 • Cineva cu putere în organizație „preia inițiativa” în ședință

Iată câteva simptome care pot indica faptul că echipa de dezvoltare nu consideră că Daily Scrum-ul este evenimentul ei și numai al ei:

 • Ședința nu începe în fiecare zi la ora stabilită și / sau oamenilor trebuie să li se reamintească despre ea
 • Energia este scăzută, omenii vorbesc încet, nimeni nu zâmbește
 • Cei care vorbesc nu se uită la colegi, ci la Scrum Master ori la alt șef prezent la ședință
 • Cei care nu vorbesc nu-l ascultă pe cel care a luat cuvântul și se uită fie în jos (cel mai des), fie în afara zonei în care se ține ședința
 • Când le vine rândul, oamenii întreabă „eu urmez?”, deși era clar că vorbește o persoană de alături
 • Aproape niciodată nu sunt raportate impedimente
 • Și, cel mai clar simptom, ședința nu se ține dacă Scrum Master-ul nu este prezent la locul și ora stabilite.

Ce putem face ca echipa să preia conducerea Daily Scrum?

 • La următoarea Retrospectivă întrebați echipa „cum funcționează Daily Scrum-ul pentru voi?”
 • Cereți echipei să-și proiecteze propria structură de Daily Scrum
 • Reveniți cu întrebarea de la primul punct ori de câte ori vedeți simptomele amintite mai sus
 • Reamintiți echipei că scopul principal al Daily Scrum-ului este ca ea să afle dacă va putea într-adevăr să-și atingă Scopul Sprint-ului (Sprint Goal). Adică să respecte ce și-a asumat la Planificarea Sprint-ului Partea I (Sprint Planning Part I)
 • Reamintiți echipei că Daily Scrum-ul este momentul alocat anume de abordarea Scrum pentru comunicarea impedimentelor care stau în calea echipei pentru realizarea Sprint Goal-ului. În același timp, spuneți-le și că veștile proaste nu sunt ca vinul – adică nu devin mai bune cu trecerea timpului. Cel mai bine este ca impedimentele să fie comunicate imediat ce apar, nu trebuie așteptat până la următorul Daily Scrum!
 • Dacă în contextul vostru pur si simplu nu este posibil de ținut un Daily Scrum clasic – de multe ori din cauză că echipa este distribuită și cu diferențe mari de fus orar – atunci proiectați-vă propria versiune, care să țină cont de limitările existente
 • Dacă lucrați cu o echipă care nu este de fapt o echipă – cum ar fi o echipa de rugby, dacă tot vorbim de Scrum – ci seamănă mai mult cu niște înotători care înoată separat, fiecare pe culoarul lui, atunci Scrum-ul Zilnic nu pare să-și aibă rostul. Totuși, amintiți-le că ceea ce-i face o echipă este faptul că trebuie să termine împreună și în același timp un increment de produs de potențial livrabil.  Daily Scrum-ul înseamnă sincronizare și aliniere în vederea atingerii acestui scop comun.
 • Lipsiți intenționat de la Daily Scrum oricât de des simțiți că este nevoie pentru ca echipa să-l ia în stăpânire.
 • Nu facilitați ședința până o distrugeți!

In concluzie

Scrum-ul Zilnic este unul dintre instrumentele puse la dispoziție de cadrul de dezvoltare Scrum. Il folosim pentru a implementa ciclul de Inspecție și Adaptare care stă la baza proceselor controlate empiric.

Într-un fel, pentru o echipă Scrum, o zi de lucru este ea însăși un fel de sprint.  La Daily Scrum planificăm ce vom face, ne aliniem cu ceilalți din echipă și facem și o micro-retrospectivă pentru a vedea ce trebuie îmbunătățit imediat.

Oricât ați personaliza abordarea Scrum, vă recomand să păstrați acest eveniment. El este bătaia de inimă a echipei!  Fără el nu avem echipă, ci doar niște oameni puși să lucreze împreună!

Ștefan Bârgăoanu

Lean-Agile Coach | PMP, CSM, LSSGB, SPC4, PMI-ACP

Dacă vrei să descoperi sau să te perfecționez în metodologii Agile îți punem la dispoziție doua programe educaționale adaptate nivelului tău de exeperiență

Agile- Scrum Fundamentals

ACP Exam Prep – pregatire certificare internationala

#noicredemineducatie si #educationalwayspaysoff