Cum am obținut certificarea ACP! – 62 „A fost o experienta placuta sa vad cum informatia s-a asimilat atat de usor!”

Cum am obținut certificarea ACP! – 62 „A fost o experienta placuta sa vad cum informatia s-a asimilat atat de usor!”

Cum ai descrie experienta pregatirii cu EDU pentru certificarea ACP?

Pentru mine, decizia de a avea certificarea PMI ACP a fost o decizie importanta, personala, fiind directia pe care mi-am propus sa continui in cariera. Ca pe orice drum important, cel mai frumos este sa ai alaturi de tine oameni competenti si cel putin la fel de pasionati ca si tine.

Inainte sa ma inscriu pentru curs, imi era cel mai teama de faptul ca voi intalni oameni cu un nivel de implicare  mai scazut decat al meu. Ceea ce ar fi stirbit poate din avantul meu, sau poate  ar fi facut drumul catre certificare sa para mai putin intersant.

Supriza placuta a fost sa vad implicarea atat profesionala cat si apropierea celor de la EDU in abordare, lucru care a creat un cadru mai mult decat propice acumularii de informatie.

Trainingul s-a desfasurat intr-un mod organizat si eficient. Desi am ajuns la curs fara sa apuc sa deschid cartea lui Mike Griffith, modalitatea de prezentare a permis crearea unei baze de informatie pe care a fost foarte usor de construit mai departe.

Auto-evaluandu-ma inainte si dupa curs, am fost uimita sa observ o crestere a procentajului obtinut  la teste de la 25% la 72.5%. Pana in preajma examenului, disponiblitatea celor de la EDU de a ma ajuta a fost, din nou, un real sprijin, atat logistic cat si moral.

Cum te-au ajutat metoda carte-curs-soft si materialele lui Mike Griffiths?

Nu eram deloc familiara cu aceasta metoda, si nici nu am avut incredere in ea, eu abordand alt stil de invatare pana acum, pe care il consideram extrem de eficient. Cum increderea imi fusese castigata din faza de inscriere la curs, am decis sa acord incredere si trainerului, Stefan Bârgăoanu, si metodei EDU.

Pe langa notiunile continute in curs, perspectiva oferita de Stefan prin prisma experientei sale, au dat sens practic si au corelat informatia teoretica cu realitatea, facand totul nu doar usor de retinut, ci si usor de aplicat ulterior.

Am urmat metoda si in studiul individual, pana la examenul ACP. Si nu pot spune decat ca mi se pare o metoda usoara, intuitiva, care functioneaza sigur.

Cum a fost la examenul ACP?

Supriza placuta pe care am avut-o la examen a fost faptul ca timpul este mai mult decat suficient. Am reusit sa trec de doua ori prin toate intrebarile. Asa cum am fost si eu sfatuita de prieteni, am folosit posibilitatea de a marca intrebarile, fara restrictie, urmand ca apoi sa le reiau pe acestea marcate. Provocarea examenului a fost ca la fiecare intrebare sa identific corect contextul (Scrum, XP, etc) si raspunsul sa fie bazat pe aceasta identificare.

Odata ce treci peste multe intrebari cu switch intre aceste contexte Agile, este extrem de util sa le revezi, intrucat pot aparea scapari.

De asemenea, intrucat lucrez pe proiecte Agile de 2 ani, a trebuit sa acord o atentie sporita detasarii de cunostintele de proiect, astfel incat sa dau raspunsul corect in contextul examenului.

Ce beneficii crezi ca are pentru tine faptul ca ai trecut prin aceasta experienta ?

Beneficiul pe care aceasta certificare mi-l aduce sunt, pe langa cel de natura personala, faptul ca observ in mod real increderea care imi este acordata pentru a indeplini diverse responsabilitati.

Realizez ca traim intr-o lume in care majoritatea oamenilor fac Agile dupa ureche. Insa, aprecierea acestora pentru persoanele certificate in momentul in care ofera sugestii „by the book” si felul in care te poti diferentia avand aceste cunostinte, nu doar prin a le sugera ci mai ales si prin modul de a face aceste sugestii, consider ca merita tot efortul si ca vor contura un parcurs cu adevarat frumos si competent in acest domeniu.

De asemenea, observ ca avand toate aceste cunostinte, nu doar pe Scrum sau XP, ci in tot ceea ce inseamna domeniul Agile (contract, stakeholders, teams, people), este mult mai usor sa identifici zone de imbunatatire pentru proiect/client/echipe/oameni, si sa intelegi contextul unei compani ce doreste a fie Agile. Odata identificate aceste zone, in mod natural apare interesul de a cauta solutii care sa functioneze. Solutiile vor fi cu siguranta bune, adaptate la nevoile clientului/proiectului si, bineinteles, apreciate de acestia.

Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc certificarea ACP?

As recomanda 2 puncte:

  1. Cu tarie, parcurgerea cartii in maxim o saptamana, de fiecare data cand o parcurgeti. (se poate face in 4 zile) . Recomand aceasta pentru a pastra informatia intr-un flow cat se poate de concentrat, astfel incat sa creeze un „Agile  mindset” cat mai „by the book”.
  1. Detasarea de tot ceea ce stiti deja, din diverse contexte (de companie/proiect)

Acest lucru il recomand intrucat fiecare companie/proiect are o abordare specifica Agile. Si este posibil ca ceea ce a fost acumulat ca si cunostinte din proiect, sa influenteze raspunsul la intrebarile de la examen.

Examenul evalueaza cunostintele prezentate in cartea lui Mike Griffith, nu overall Agile knowledge acumular din experienta fiecaruia.

Mult succes!

Irina Manole, ACP