#PMPdinprima Cristian Liloiu, PMP

#PMPdinprima Cristian Liloiu, PMP

Cum ai descrie experiența pregătirii PMP și a interacțiunii cu EDU-differentiate yourself ?

Pentru mine experiența avută cu EDU aș putea spune că a fost unică în ceea ce privește modul de predare. De-a lungul carierei am participat la numeroase training-uri care în mare parte s-au rezumat la același tipar, mai exact parcurgerea materiei prin intermediul unor slide-uri fără a se pune neaparat accent pe esența și pe înțelegerea informației. Acest training a fost primul la care pot spune cu certitudine că focusul a fost pe înțelegerea informației predate și logică.

Modul de predare a lui Ilie este unul interactiv, folosing whiteboard-uri iar pentru mine, fiind o persoana care se bazează foarte mult pe memoria vizuală, a contat foarte mult.

Totodată, cartea PMP Exam Prep Rita Mulcahy, pusă la dispoziție înainte de începerea propriu-zisă a cursului, m-a ajutat să mă familiarizez puțin cu materia și să îmi fac o idee generală asupra a ceea ce urmează să fie predat la curs.

Pe perioada pregătirii pentru examen, am primit constant sfaturi și feedback de la Ilie Dragan , ceea ce m-a ajutat foarte mult în a-mi identifica zonele în care trebuie să mai insist dar și în a avea o imagine de ansamblu asupra pregătirii pentru examenul propriu-zis. 

Cum te-au ajutat materialele puse la dispoziție: cartea si softul cu întrebări?

După parcurgerea a aproximativ 50% din cartea PMP Exam Prep înainte de începerea cursului, aș putea spune că mi s-a părut destul de greu de înțeles în primă fază. Dar aici a intervenit partea de training propriu zisă, unde Ilie a reușit să clarifice toate informațiile și să aranjeze toată acea informație stufoasă prezentată în carte, într-o formă în care a devenit mult mai ușor de înțeles. Training-ul a pus bazele și a pregătit mindset-ul iar ulterior cartea m-a ajutat să aprofundez fiecare subiect în parte.

În ceea ce privește softul de simulare pus la dispoziție, acesta mi s-a părut foarte util pentru validarea cunoștințelor și pentru identificarea punctelor slabe unde este nevoie de mai mult efort de aprofundare. Seturile de întrebări mi s-au părut foarte variate dar și foarte challenging. Întrebările din soft sunt formulate în așa fel încât să îți testeze faptul că într-adevăr ai înțeles mindset-ul și materia și nu doar ai memorat poate foarte bine niște capitole. Ca și un feedback personal legat de asta, nu recomand nimănui să încerce doar  să memoreze anumite informații. Nu ajută la absolut nimic, nici la examen dar nici în goal-ul de a deveni un project manager mai bun. Esența este să înțelegi materia și să înțelegi mindset-ul.

Nu în ultimul rând, m-a ajutat foarte mult softul suplimentar de teste pe care Ilie mi l-a pus la dispoziție cu aproximativ 3 săptămâni înainte de examen.

Cum a fost la examenul de PMP? Care au fost provocările?

Cu toate că sunt absolvent de Politehnică, cred ca aș putea spune cu toată încrederea că acest examen a fost unul dintre cele mai dificile. Cred că în proporție de 80%, întrebările au fost situaționale și identificarea răspunsului corect necesită foarte multă atenție și se baza foarte mult pe înțelegerea principiilor și mindset-ului. „Wear the PMI hat when you take the exam”…asta este foarte important. Experiența profesională ajută mult în ceea ce privește pregătirea pentru PMP dar câteodată tinde să îți obtureze viziunea PMI și aici intervine PMI hat-ul pe care trebuie să te asiguri că îl porți când dai examenul.

Aș mai adăuga aici faptul că nu cred în “scurtături”…Eu personal, m-am lovit de diferite post-uri/informații pe diferite platforme de-a lungul procesului de pregătire, unde vedeam foarte mult “Passed my PMP exam with only two weeks preparation”…Nu știu ce să zic, mi se pare foarte greu, mai ales dacă scopul tău este să ajungi un project manager mai bun și nu doar să mai bifezi încă o certificare în portofoliu. Nu contest faptul că poate unii reușesc, deoarece fiecare dintre noi suntem diferiți și putem să coagulăm informația diferit, însă din punctul meu de vedere, acest examen necesită o pregătire temeinică și un consum intens de energie…Dar merită. Satisfacția pe care o simți când ajungi la final de drum…Nu se poate descrie…

Ce beneficii crezi că are pentru tine faptul că ai trecut prin experiența #PMPdinprima și ai luat-o pe acest drum?

Pricipalul beneficiu este că am ajuns să privesc dintr-o altă perspectivă tot ceea ce înseamnă project management-ul. Consider că m-a ajutat să fiu un project manager mai bun, să fiu mai atent la anumite detalii care nu mi se păreau foarte importante înainte și nu doar să pot să spun că sunt “PMP certified”. Pot spune cu certitudine că am învățat foarte multe lucruri noi.

Drumul a fost destul de lung, în total am investit 4 luni de zile cu tot cu perioada de training, dar din nou…Pot spune cu încredere că a meritat.

Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc certificarea PMP?

Dacă îți dorești poți…Training-ul este foarte important, îți pune bazele, te ajută să te pregătețti pentru întreaga experiență. Singur e destul de greu să navighezi prin atâta complexitate. Însă efortul personal pe care îl investim fiecare dintre noi contează foarte mult. De-a lungul drumului s-ar putea să ai momente în care te gândești că “poate nu e pentru mine, e prea greu, prea complicat, trebuie să investesc foarte mult timp”. Eu personal am trecut prin asta. Atunci trebuie apasată pedala de accelerație și mai puternic.

Aș sfătui totodată să se opteze pentru examenul dat într-un centru autorizat. Se reduc riscurile legate de conectivitate și alte impedimente de natură organizatorică. Un plus foarte mare la examenul fizic, primești rezultatul provizoriu la final, nefiind nevoit să aștepți 24-28 ore ca în cazul examenului dat online.

Pe această cale, doresc să le mulțumesc încă o dată lui Ilie și lui Ștefan pentru tot suportul de-a lungul acestui drum!

Cristian Liloiu, PMP Project Manager Accenture

Felicitări și mulțumim, Cristian! Mult succes pe mai departe.

Următoarele sesiuni PMP Exam Prep cu #PMPdinprima aici